Hooglandrijst wordt binnenkort ook voedingsbron in Suriname

Een delegatie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), en vertegenwoordigers van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO), Inter-American Institute for Corporation on Agriculture (IICA) en de (residerende) Ambassade van Brazilië, hebben op 23 maart een oriëntatiebezoek gebracht aan de demonstratieplots/-velden van droogland- of hooglandrijst. De net voor Atjoni in het district Sipaliwini opgezette demonstratieplots, maken deel uit van de trilaterale samenwerking tussen Brazilië, Nieuw- Zeeland en Suriname, met als doel de productie van hooglandrijst in Suriname te verbeteren met het oog op voedselzekerheid voor binnenlandbewoners.

In een persbericht maakt de afdeling voorlichting van LVV bekend dat het project: ‘Support to the Improvement of Upland Rice Cultivation in Suriname’, een duur van twee jaar heeft, dat in november dit jaar afloopt. Nieuw-Zeeland is belast met de financiën en daar waar mogelijk dragen Brazilië en Suriname bij. Onze zuiderbuur komt verder in met de (technische) deskundigheid en het project wordt uitgevoerd in Suriname. Voor de uitvoer van dit project heeft het ministerie van LVV een samenwerkingsrelatie aangesloten met de Brazilian Agricultural Research Corporation, bekend als Embrapa (in het Portugees: Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária). De eerst fase van dit project was het opzetten van drooglandrijstproefvelden, eind augustus 2016 is er geoogst te Victoria in het district Brokopondo. De tweede fase was het opzetten van de demonstratieplots waarbij gewerkt is met de resultaten van de proefvelden. Er zijn drie demonstratieplots opgezet met name te Klaaskreek, Brokopondo Centrum en Nieuw Pokigron. De derde fase van het project is zaaizaadproductie om zodoende de zaden landelijk te verdelen. Bij de opzet van de plots zijn de plaatselijke bewoners actief betrokken, waarbij nieuwe technische kennisuitwisseling met betrekking tot het telen van drooglandrijst heeft plaatsgevonden.

Op het programma staat verder een training en een seminar van Embrapa aan stakeholders. Adriano Nascente, researcher van Embrapa, die het project uitvoert, geeft aan dat de productie van drooglandrijst met de juiste teelttechnieken, zoals voorbereidende grondbewerking, onkruidbestrijding, bemesting, ziekte en plagenbestrijding, driemaal hoger kan resulteren. Minister Soeresh Algoe van het ministerie van LVV is enthousiast met de progressie van dit project. De bewindsman wil dat drooglandrijst, eerder bekend als ‘bergi alesi’, landelijk wordt geproduceerd.

 

More
articles