Consumentenprijzen gemiddeld 45,1% gestegen

foto: Johan de randamie

Iwan Sno, directeur van het Algemene Bureau voor de Statistiek (ABS), presenteerde hedenochtend de jongste uitgave van het ABS-consumentenprijsindexcijfer (CPI) van februari 2017, welke ten opzichte van februari 2016 met 45,1% (een 12 maandinflatie van 45,1%) is gestegen. De prijzen zijn op maandbasis (van februari 2017 tot januari 2017 gemiddeld met 0,5% gestegen. De items in het pakket lieten op maandbasis prijsbewegingen zien van -34% tot 24% en op jaarbasis (12-maand) -74% tot +657%. Voor het samenstellen van het basispakket van de CPI is erbij voorkeur een Huishoudbudgetonderzoek gedaan. In de periode november 2013 tot augustus 2014 heeft het ABS dit onderzoek uitgevoerd, wat uiteindelijk onder meer een nieuw basispakket en update gewichten heeft opgeleverd.

De prijsopnames zijn verricht bij 630 meetpunten in de districten Paramaribo, Wanica, Nickerie, Coroni, Saramacca, Commewijne en Para. Para is voor het eerst opgenomen in het Budgetonderzoek 2013/2014 en heeft de beste respons, zo deelde Sno mee in de ABS-vergaderzaal. Het CPI geeft de ontwikkeling weer van de consumentenprijzen van een vast pakket van goederen en diensten (basispakket) ten opzichte van een bepaalde periode (basisperiode). Er zitten 316 items in het Surinaams CPI -pakket.

Vanuit de samenleving, maar ook vanuit andere groepen, ontstaan er heel wat meningsverschillen ten aanzien van inflatiecijfers. Velen zijn van mening dat met de stijgende prijzen, de inflatiecijfers veel hoger zouden moeten liggen en geloven niet in de publicaties van het ABS. Echter gelooft Sno dat de kritiek meer te maken heeft met onwetendheid en niet met kwaadwilligheid. Andere misvattingen hebben betrekking op de items die in het pakket zitten. Men gelooft dat er niet alleen consumptiegoederen, maar ook investeringsgoederen in het pakket zitten. Sno beweert het tegenovergestelde, daarom geeft het ABS geen overzicht meer van het vast pakket om manipulatie te voorkomen.

door Kimberley Fräser

 

More
articles