De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), kan volgens haar directeur Marlon Oosterling niet langer rekenen op subsidie van de overheid en heeft daarom, om haar kosten toch nog redelijk te kunnen dekken, besloten, de tarieven voor zeker honderd grootverbruikers te verhogen . De verhoging gaat van SRD 14 ,- naar SRD 20 per kubieke meter water, hetgeen neerkomt op 2 cent per liter. Een verhoging van zeker 40 procent voor de niet nader gespecificeerde verbruikers. Volgens de directeur van deze parastatale onderneming worden de huishoudens niet zwaarder belast door deze verhoging aan de grootverbruikers en zal het geen effect hebben op hun waterrekening. De kleinverbruikers zullen inderdaad volgens de stelling van Oosterling geen hogere rekening gepresenteerd krijgen, maar de verhoging aan de honderd aangehaalde grootverbruikers, zal wel degelijk door de consument meebetaald worden. Meneer Oosterling moet aan de bevolking c.q. consument duidelijk maken dat de producten die op de markt worden gebracht, door de grootgebruikers een doorberekening zullen ondergaan en dat die verhoging op de consument zal worden afgewenteld. Ook de diensten die bewezen worden door ondernemers waar veel water wordt verbruikt, zullen duurder worden. Oosterling heeft met zijn SWM een sluipverhoging toegepast onder het mom, dat die louter voor de grootverbruikers is, maar vertelt er bewust niet bij, wat de inflatoire werking van deze 40 procent aan grootverbruikers wel voor de meeste consumenten tot gevolg heeft. Een soft- en bierfabrikant die meer voor water als grondstof moeten neertellen, zullen dat doorberekenen in het eindproduct. Een carwash die veel meer voor water zal moeten betalen, zal een meerprijs willen voor het wassen van de auto. Een kippenkweker die duizenden kippen slacht, heeft daarbij veel water nodig en zal dan ook meer vragen voor zijn product. De huishoudens krijgen dan wel geen verhoogde rekening, althans voorlopig niet, maar krijgen de rekening wel voorgeschoteld bij de detailhandelaar. Wie houdt wie eigenlijk voor de gek in dit land? Personen die niet goed nadenken en een beperkt analytisch vermogen hebben, slikken het SWM-verhaal als zoete koek. Verhogingen van bijvoorbeld nutsvoorzieningen en brandstoffen resulteren altijd in een inflatoire werking en zelfs met allerhande sluipmethoden valt dat niet te omzeilen. Dat de problemen voor de consument met de dag groter worden door het gevoerde wanbeleid van de afgelopen ruim zes jaar, behoeft geen verder en of uitvoerig betoog.
***
Buiten onze territoriale wateren heeft de Noord-Amerikaanse kustwacht ruim twee weken geleden een vissersboot geënterd met aan boord vier opvarenden afkomstig uit Guyana. Het verdachte schip werd door de Amerikaanse kustwacht geschaduwd en aangehouden. Na het naar Puerto Rico te hebben gesleept werd uit het ruim meer dan 4000 kilo cocaïne gehaald. De bemanning zal voor een strafbank op Amerikaans grondgebied moeten verschijnen. De partij drugs vertegtenwoordigt een straatwaarde van 125 miljoen Amerikaanse dollar. Het is niet duidelijk voor welke markt de partij cocaïne uiteindelijk bestemd was. Het vermoeden bestaat dat de drugs zouden worden overgeladen op een groter schip, dat in oostelijke of noordwestelijke richting zou koersen. Het is geen geheim dat het gehele Caribisch gebied thans wordt ingezet door drugshandelaren om hoofdzakelijk cocaïne naar de VS en andere rijke markten te versturen, waar de vraag groot is en de prijs voor een kilo erg hoog ligt. Het is ook niet langer geheim, dat Suriname deel uitmaakt van de smokkelring van vooral cocaïne. Onlangs werd nog een enorme vangst gedaan in de Dr. Jules Sedney haven in onze hoofdstad. Onze minister van Justitie en Politie was erg snel om aan te geven dat de ruim vier ton aan cocaïne, die ruim twee weken geleden voor onze kust en wel buiten onze territoriale wateren werd onderschep, niet uit Suriname afkomstig was. De minister beschikt vermoedelijk over informatie waarover wij niet beschikken. De bewindsvrouwe moet echter voorzichtig zijn en geen uitlatingen doen over waar het spul vermoedelijk wel van afkomstig is. In dit soort kwesties is het van belang liever niet al te veel te zeggen omdat het best wel mogelijk is dat er naderhand andere informatie beschikbaar komt, die andere inzichten oplevert. Suriname is momenteel absoluut niet brandschoon als het om de smokkel van drugs gaat en de transitorol die ons land daarbij speelt. De drugshandel is ook voor ons een groot probleem en heeft ook de zeer gewelddadige criminaliteit bij ons zijn intrede laten doen. Wij moeten te allen tijde er dan ook voor waken dat het gehele bestuur van dit land niet wordt beïnvloed of in het ergste geval wordt overgenomen, door lieden met een Escobar of El Chapo profiel want de toestand is momenteel al heel verontrustend, al beseffen we het nog in onvoldoende mate.
***
Beelden op het internet van nachtelijke vuurgevechten in Paramaribo-Noord het afgelopen weekend. In een rustige woonbuurt, vermoedelijk een straat te Elisabeth’s Hof, komen twee auto’s van Japanse makelij in beeld. Een stopt aan de rechterzijde van de rijweg voor een woning. Een ander, donker gelakt voertuig stopt aan de overkant van de rijweg en even later wordt er door de inzittenden over en weer op elkaar geschoten. Wild west toestanden in de nachtelijke uren in Paramaribo-Noord. Kort daarop rijdt het donker gelakte voertuig weg en wordt achterna gezeten door het andere voertuig. Wat zich daarna heeft afgespeeld, is onduidelijk. De beelden zouden naar wij vernemen aan de politie zijn doorgespeeld. Suriname wordt met de dag onveiliger en dat valt absoluut niet te ontkennen. De regering slaagt er maar niet in om de bevolking een verhoogd veiligheidsgevoel te bezorgen.