‘Je moet je geroepen voelen om dit werk te doen’

De 15-jarige Radjkoemar Ramsahai die aan drugs is verslaafd en onlangs in het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) was opgenomen, werd er na een maand weer uitgezet, omdat hij onhandelbaar was. De jongen is momenteel opgevangen door Stichting De Stem. Carlo Landsdorf, directeur van stichting De Stem, zegt dat hij snapt waarom Radjkoemar uit het PCS is gezet. ‘’PCS en De Stem voeren niet hetzelfde beleid. Jongeren die niet goed meekunnen of niet passen binnen ons programma worden ook bedankt’’, zegt Landsdorf. “Je moet je geroepen voelen om dit werk te doen”, aldus Landsdorf. De directeur vertelt dat De Stem speciale criteria heeft voor de afdeling “intake” waar moeilijk opvoedbare jongens worden begeleid. “We hebben door de jaren heen een bepaalde mate van expertise kunnen opbouwen en de ervaring heeft ons geleerd, ouderen en jongeren apart te begeleiden. Ouderen willen vaak de baas spelen, waardoor de jongeren opstandig worden en het probleem niet verholpen wordt”, zegt Landsdorf. Hij geeft verder aan dat het werk dat De Stem verricht niet gewoon is. “Wij werken vanuit het geloof en dienen onze medemens”, aldus de directeur aan.
Landsdorf geeft aan dat er een oplossing is voor elk probleem en gelooft niet dat er geen hulp is voor onhandelbare kinderen. Hij is van mening dat het gedrag van jongeren verschillende oorzaken kan hebben en dat een organisatie al deze oorzaken moet bekijken. Verder stelt hij dat de hulp die geboden wordt, niet altijd een succes is. Maar zegt wel dat de wijze waarop er wordt omgegaan met jongeren en de houding van de werknemers, een belangrijke rol spelen bij de liefde en acceptatie die veel jongeren bij De Stem ondervinden.
Landsdorf benadrukt dat de overheid zich niet verantwoordelijk opstelt tegenover mensen die aan de zelfkant van het leven staan. “Elke regering die zichzelf respecteert, ondersteunt de zwakkeren in de samenleving.”, zegt Landsdorf. Hij geeft aan dat De Stem al 3 jaar geen cent aan subsidie heeft ontvangen van de overheid. ‘’De stichting krijgt ondersteuning vanuit de gelovige gemeenschap, maar dat is niet voldoende”, aldus de directeur.

More
articles