Onderwijsproces AdeKUS niet in gedrang

De protestactie waarmee het technisch en adminstratief personeel van de Anton de Kom Universiteit Suriname (AdeKUS) sinds vrijdag 17 februari gestart is, zal het onderwijsproces niet beïnvloeden. “Althans nog niet”, vertelt Mahinder Kalicharan, ondervoorzitter van de Bond Technisch en Administratief Personeel. De actie houdt in dat het personeel tot 11.00 uur ‘s morgens werkt. Kalicharan zegt dat er rekening wordt gehouden met het onderwijsproces, er zijn één of twee medewerkers die op de locatie blijven, voor het geval er bijvoorbeeld tentamens afgelegd moeten worden of andere activiteiten moeten worden ontplooid. “Het onderwijs wordt dus niet voor 100 procent benadeeld door deze actie”, zegt Kalicharan. Hij zegt dat de medewerkers zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden, maar mocht een degelijke oplossing uitblijven, dan is het personeel wel geneigd de actie te verscherpen.

“Het hangt dus helemaal af van de autoriteiten.” De actie wordt om drie redenen gevoerd: de beslaglegging op de tegoeden, de bankrekening, het terrein en de gebouwen van de AdeKUS door een schuldeiser, de herwaardering en de arbeidsvoorwaarderegeling. Aan het personeel is in elk geval beloofd dat hun salaris gegarandeerd is. De onderhandelingen over de arbeidsvoorwaardenregeling starten in de derde week van maart. Dit werd gisteren besproken tijdens een onderhoud tussen de werknemersfederatie van AdeKUS en minister Robert Peneux van Onderwijs.

Echter zijn er nog twee zaken waarvoor nog geen oplossing is gevonden. Het gaat om de SRD 500 toelage die aan de leerkrachten is beloofd, maar door de Raad van Ministers (RvM) niet is goedgekeurd. Dit voorstel werd door Peneux voorgelegd. Een ander punt betreft de beslaglegging op de tegoeden, de bankrekening, het terrein en de gebouwen van de AdeKUS door een schuldeiser. Kalicharan heeft wel begrepen dat er een consultant is aangetrokken door de universiteit om een Clad-onderzoek in te stellen om meer duidelijkheid in deze zaak te krijgen.

Kalicharan zegt verder dat de communicatie tussen de bond en het bestuur niet soepel verloopt. De bond had vorige week een brief gericht aan het universiteitsbestuur waarin om meer duidelijkheid gevraagd wordt over de beslaglegging door de schuldeiser. Echter heeft het bestuur niet gereageerd, maar heeft de zaak wel doorgespeeld aan de onderwijsminister.

door Kimberley Fräser

 

More
articles