Laurens Gomez, directeur van WWF Suriname, is van mening dat de regering een onverstandig besluit heeft genomen door weer zand- en schelpzandafgravingen te Braams-punt toe te staan. Het besluit van de regering is volgens Gomez niet alleen spijtig voor de natuurbescherming, maar ook voor andere sectoren, zoals het toerisme en de visserij. De directeur van WWF Suriname gelooft er sterk in dat er gewerkt kan worden naar een win-win-situatie, zowel voor de partijen die voor, als die tegen het besluit zijn. In dit kader heeft WWF geholpen om mee te denken aan alternatieve mogelijkheden waar er zandafgravingen kunnen plaatsvinden, zonder dat er een dreiging ontstaat voor beschermde dieren of de natuur. Gomez zegt ook dat er is nagegaan door welk materiaal schelpzand vervangen kan worden. Hij denkt dat alleen de ondernemers teleurgesteld zullen zijn, omdat ze investeringen gepleegd hebben. Hij vindt dan ook dat er voor de desbetreffende ondernemers naar andere mogelijkheden gezocht moet worden.
WWF Guianas ondersteunt al sinds 1969 actief de zeeschildpadbescherming in Suriname en is ontsteld dat de ontheffing precies samenvalt met het zeeschildpadden legseizoen. Behalve het stropen van eieren, is ook het verlies van neststranden een bedreiging voor onze zeeschildpadden. In 2015 heeft WWF Guianas op verzoek van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), het initiatief genomen tot een gedegen onderzoek met als advies zandafgravingen langs de gehele kust stop te zetten. Als gevolg van de stopzetting is er een verminderde erosie van het strand, ook zeggen garnalenvissers dat zij meer garnalen vangen.
Verschillende organisaties hebben hun bezorgdheid over de zandafgravingen te Braamspunt al kenbaar gemaakt. Dit gebied is een paar jaren geleden een belangrijk neststrand voor zeeschildpadden geworden en is tevens een toeristische trekpleister.
Daarnaast is Braamspunt be-langrijk als kustverdediging van Paramaribo-Noord en dient het als een natuurlijke golfbreker. Verschillende Surinaamse natuurbeschermingsorganisaties en wetenschappers pleiten al jaren voor het stopzetten van zandafgravingen te Braams-punt. Vanwege de nadelige effecten op de biodiversiteit, de kustbescherming en de gevolgen voor de toerismesector, uiten WWF, CI Suriname, Green Heritage Fund Suriname en de SHATA, hun misnoegen over dit besluit en roepen op tot dialoog over het terugdraaien hiervan.
De vertegenwoordigers van de bovengenoemde organisaties hebben eveneens hun mening gegeven over de economische activiteiten die ontplooid worden op Braamspunt. Monique Pool van Green Heritage Fund Suriname, is van mening dat er niet alleen fatale slagen uitgedeeld worden aan onze eigen kustbescherming, het gebeurt ook midden in het legseizoen van de zeeschildpadden, waardoor niet alleen deze diersoort, maar ook de daaraan gekoppelde duurzame toeristische activiteiten ernstig gevaar lopen. SHATA onderstreept dit laatste punt, zij vindt het belangrijk dat bij de besluitvorming ook het effect op de toerisme sector wordt meegewogen. Volgens SHATA ziet de regering de toerismesector als prioriteit voor economische ontwikkeling, desondanks ontneemt ze met deze actie de mogelijkheid voor de toerismesector om een bijdrage te leveren aan de economie. Verder is de directeur van CI Suriname, John Goedschalk, van mening dat de regering Suriname er alles aan moet doen om Paramaribo en zijn bewoners te beschermen tegen de dreiging van zeespiegelstijging. Hij zegt dat het verzwakken van Braamspunt zal lijden tot het blootstellen van Paramaribo aan sterkere golfslag vanuit de Atlantische oceaan. Dit ziet hij als roofbouw op onze natuur die een kleine groep mensen ten goede komt, maar waarvan de rekening aan het gehele volk en ons nageslacht zal worden gepresenteerd.
Gomez zegt tegenover de krant dat WWF samen met haar partners de gevolgen van dit besluit zal voorleggen aan de regering. Hij benadrukt verder dat men voorzichtig moet zijn met operaties in beschermde gebieden. De WWF Suriname directeur hoopt dat er spoedig een eind aan wordt gebracht.
door Richelle Mac-Nack