Veel onduidelijkheid over invoerrechten vrije basisgoederen

foto: Johan de randamie

De regering heeft onlangs de lijst van veertig basisgoederen teruggebracht naar vijftien producten, hoewel de president vorig jaar in maart tijdens een persconferentie juist had aangekondigd dat de lijst basisgoederen van veertig producten zou worden uitgebreid naar zestig producten. Dat er over deze producten geen invoerrechten betaald hoeven te worden, is bekend. Toch is er volgens Raymond Hasnoe van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VsW) veel onduidelijkheid, gezien de winkeliersverenigingen nog niet exact weten of zij een deel van hun winstmarge zullen moeten afstaan aan de regering. In het verleden, toen de lijst nog veertig goederen bevatte, moest dat wel. Zowel de winkeliers als de importeurs zijn ontevreden over het verminderen van het aantal basisproducten. De winkeliers maken zich extra zorgen, ze zijn niet bereid een deel van hun winstmarge af te staan, omdat ze door de inflatie al te maken hebben met een stijging van de vaste lasten.

Afgelopen week had minister Ferdinand Welzijn van Handel en Industrie een onderhoud met de importeurs. Echter werd de afzonderlijke meeting met de winkeliersverenigingen afgezegd. Hasnoe hoopt in de loop van de volgende week wel om de tafel te gaan met de minister om de situatie te bespreken. Hij staat positief tegenover elke maatregel die het leven van de consument zou kunnen verlichten. Positief noemt hij het contract van miljoenen US-dollars dat minister Hoefdraad onlangs heeft gesloten met Saoedi-Arabië. Dit bedrag wordt gebruikt om de importkosten op basisgoederen vrij te houden.

Winkeliers

In de omzet van de winkeliers is de afgelopen maand geen verandering gekomen, omdat de koers stabiel is gebleven. Een prijsstijging op levensmiddelen is daardoor uitgebleven. De koopkracht is hetzelfde gebleven. De winkeliers proberen zo effectief mogelijk te werk te gaan, dat betekent dat er minder producten op de schappen liggen. Het aantal bedrijfssluitingen blijft toenemen. Tussen 1 en 31 januari 2017 hebben 77 bedrijven die geregistreerd stonden bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) hun vergunningen ingeleverd. Volgens Hasnoe ligt dit cijfer veel hoger. Een exact aantal kon hij niet aangeven, maar een heleboel bedrijven zeggen gewoon bij de vereniging af.

door Kimberley Fräser

 

More
articles