Surinamer in Frans-Guyana veroordeeld voor drugssmokkel

Woensdag j.l. heeft de rechter in Frans-Guyana een vijftal drugsdossiers behandeld. Een van die dossiers heeft buitengewoon veel aandacht getrokken. Het betreft de aanhouding van D. Loswijk, een functionaris bij het Surinaamse ministerie van Openbare Werken. “Zij hebben mij gezegd dat Frankrijk open was en dat koeriers er als rivierwater door-heen stromen”, zei de 34-jarige D. Loswijk tijdens zijn verdediging voor de rechter in Frans-Guyana afgelopen woensdag. De Surinamer, die werkzaam is bij het Surinaamse ministerie van Openbare Werken, is vorige week zaterdag aangehouden en is via snelrecht voorgeleid voor de rechter.

“Ik heb grote problemen.

Ik heb een vriend ontmoet die mij een job als koerier heeft aangeboden voor 8000 euro”, legde Loswijk uit. Volgens de verdachte was dit bedrag de oplossing voor al zijn problemen. Volgens hem heeft hij dit gedaan voor zijn kinderen. De rechter hield het niet alleen bij het berechten, maar trachtte ook het traject van Loswijk te begrijpen. “Waarom heeft u gekozen om via Frans-Guyana te reizen, terwijl de drugs moesten worden afgeleverd in Amsterdam? Via het vliegveld van Paramaribo is het traject toch korter?”, vroeg Marie-Noëlle Collobert, de vervangende procureur. Loswijk kon daar niet veel op zeggen. Hij zei slechts: “De mensen hebben alles voor mij geregeld, ik moest gewoon gehoorzamen.” Na het aanhoren van de verdediging, kon de rechter zich echter niet terugvinden in de verklaring van de verdachte: “Het is veel te gemakkelijk om de kaart te spelen van uw kinderen hier bij de groene tafel. U heeft 1,851 kilo cocaïne in uw koffer gehad, dat heeft volgens de douane een waarde van 80.000 euro”, was het antwoord van de magistraat die tevens vier jaar gevangenisstraf eiste.

Sana Hussein, de advocaat van de verdachte, heeft nog ge-tracht de eis te verminderen naar minder dan twee jaar en hoopte dat Loswijk zijn straf mocht uitzitten in zijn eigen land, dicht bij zijn familie. Hussein kreeg gedeeltelijk haar zin. Loswijk heeft een straf van achttien maanden gekregen die hij moet uitzitten in Frans-Guyana. Daaraan is toege-voegd een douaneboete van 20.000 euro en een verbod van vijf jaar om zich in Frans-Guyana te begeven.

Het is niet bekend of de verdachte komt te vallen onder de nieuwe regelgeving van informatie-uitwisseling met andere landen en vliegmaatschappijen. Het is al enkele jaren bekend dat door de strengere controles op het vliegveld Schiphol (Nederland) de drugskoeriers naar andere wegen zoeken om hun verboden waar te transporteren naar Europa. Een van die routes is de vliegverbinding tussen Cayenne en Parijs, maar met de toenemende controlemechanismen op zowel Félix Ëboué als Orly, worden deze routes voor de koeriers een steeds minder aantrekkelijke optie. Woensdag zijn ook vier andere verdachten in andere zaken voor-geleid, waaronder H. Lens. De 34-jarige man had 139 bolletjes ingeslikt.

Hij heeft 30 maanden gekregen, een boete van 20.000 euro en een verbod van vijf jaar om zich in Frankrijk te begeven.

More
articles