Met verbazing heeft een groep werkers uit het Mama Djuka-gebied die verenigd is onder de naam Groep van zeven (G7), kennis genomen van de berichtgeving in de media (zie Starnieuws vrijdag 27 januari 2017) over een politieagent die met enkele mensen bezig is om werkers uit dat gebied af te persen en dat de man namens een staatsbedrijf bezig zou zijn.
De Groep van zeven (G7) wenst aan te geven, dat de politieman in kwestie afkomstig is uit het gebied en in verschillende organisaties zijn krachten, ervaring en kennis bijdraagt en hij is in die hoedanigheid een van de trekkers van haar organisatie.
De politieman die in de berichtgeving middels de initialen A.C. wordt aangegeven, is dan ook een zeer gewaardeerde en gerespecteerde persoonlijkheid. Hij is hoofdbestuurslid van de Sociaal-culturele en coöperatieve vereniging Wi Dikan en participeert ook actief bij zaken van het gemeenschapsbos uit een deel van het Mama Djuka-gebied.
G7 is vanaf november 2016 in gesprek met het staatsbedrijf Grassalco dat een deel van de concessierechten van het Mama Djuka-gebied, bekend onder Grassalco Lelyconcessie, in handen heeft. Dit werd de groep pas bekend, nadat Ronny Brunswijk geen regeermacht had na 25 mei 2015. Eerder had Ronny Brunswijk aangegeven, dat hij alle concessierechten in handen had en heeft hij vanaf 2009 werkers/ ondernemers afgeperst in de hoedanigheid als concessionaris. Deze handelingen vinden nog steeds plaats.
Vanaf bekend werd dat Ronny Brunswijk die rechten niet volledig bezit en de groep dus op het concessiegebied van N.V. Grassalco bezig is, is de spanning er te snijden. G7 heeft Ronny Brunswijk persoonlijk geïnformeerd over haar ontdekking en liet Ronny Brunswijk weten, dat ze niet tevreden is met eventuele exploratie-activiteiten in het gebied. G7 heeft dan ook ervoor gezorgd , dat er een scheidingslijn aan de kreekzijde en langs de hoofdweg van de twee concessiegebieden is aangebracht, door een bord geplaatst door en namens N.V.Grassalco. Intussen is het bord vermoedelijk verwijderd door medewerkers van Brunswijk.
Met die vertegenwoordiging van N.V. Grassalco is nooit besproken dan wel overeengekomen, dat de politieman belast was met de veiligheid van het staatsbedrijf, zoals door Brunswijk wordt beweerd. Evenmin, dat een deel van het goud zal of moet worden opgeëist. Brunswijk heeft dat wel gedaan vanaf 2009. Na de beroving van een Braziliaan die bekend staat als DAVIE, in oktober 2016, werd na een gesprek met Grassalco een zogenaamde buurtwacht ingesteld. Deze Braziliaan betaalde geld aan Brunswijk om op de concessie te mogen werken en voor beveiliging.
Nadat hij beroofd was geworden, werd hij echter links gelaten door Brunswijk die aanvoerde , dat de man bij G7 terecht moest. Namens G7 werd de Braziliaan door de politieman begeleid en deed hij aangifte bij de politie van het gewest Sipaliwini op Richelieu.
Op woensdag 18 januari 2017 vertrok de politieman naar het gebied en stelde hij de leiding operations van dat bedrijf in kennis van zijn aanstaande aanwezigheid. Dat gesprek had plaats ten kantore van het staatsbedrijf op dinsdag 17 januari. Aan de politieman werd gevraagd om als G7 het aantal werkers uit het gebied te registreren.
Op vrijdag 20 januari daaropvolgend vernam de politieman van de buurtwacht, dat twee gewapende mannen namens Brunswijk bij de Braziliaan waren en een deel van het goud opeisten. De politieman ging er naartoe en weerhield de mannen om dat te doen.
Tijdens een telefonisch gesprek dat daarop volgde tussen de politieman en Brunswijk bleef de politieman erbij, dat niemand werkers op het concessiegebied van N.V.Grassalco, als een staatsbedrijf, komt afpersen. Indien dat toch zou gebeuren, zou hij de Braziliaan naar Paramaribo begeleiden voor het doen van aangifte. Brunswijk, die zich in Paramaribo bevond, werd heel erg boos en deed aangifte van diefstal van goud tegen de politieman.
Op zaterdag 21 januari 2017 arriveerde de OGS en stelde een onderzoek in waarvan Brunswijk kennelijk niet tevreden is met het resultaat van dat onderzoek. Op vrijdag 27 januari 2017 is het bericht door Brunswijk geplaatst op Starnieuws en is de inhoud daarvan bekend. G7 verklaart hierbij , dat zij per diezelfde datum een gesprek heeft gehad met de vertegenwoordiging van NV Grassalco en dat daarbij wederom is aangegeven, dat zij achter gemaakte afspraken met de groep staat.
G7 wenst verder het volgende aan te geven:
– na de instelling van de buurtwacht heeft er geen beroving meer plaatsgevonden in het gebied .
– de groep is duidelijk herkenbaar middels haar uniform en heeft geen eigen post , maar een verblijf voor de coördinator.
– medewerkers van Grassalco zijn naar het gebied begeleid en beveiligd bij het plaatsen van de grensborden.
Met medewerking en assistentie van haar lid (de politieman) heeft het Nationaal Leger op 03 januari 2017 militairen uit het nest van Brunswijk weten te halen. Bij een ongeval bij een graafmachine waarbij een arbeider ernstig gewond raakte, heeft de politieman tot in het kamp van Brunswijk op de concessie van Grassalco zijn diensten bewezen. Tijdens een kappartij waarbij een recidivist van Brunswijk gewond raakte, was dat ook het geval en zorgde hij met zijn advies en rapportage aan de politie dat de man naar de stad is vertrokken.
De politieman in persoon als lid van de groep heeft bewerkstelligd dat Brunswijk in december 2016 kon beschikken over honderd vaten diesel om operationeel te kunnen blijven ( de betaling zou voor de kerstdagen geschieden).Dat gebeurde maar niet totdat de politieman dat aanhaalde bij het bezoek van OGS (wanbetaling).
Ondernemers ( supermarkthouders ) zijn bang om hun deuren te openen, omdat Brunswijk weigert rekeningen te betalen. Brunswijk moet G7 nog betalen voor onderdelen die hij op rekening heeft genomen. De politieman als lid van G7 heeft ervoor gezorgd, dat een AKA automatisch geweer dat in de rivier was gevonden, terecht is gekomen bij de bevoegde autoriteiten.
De groep vraagt zich af of de man die bekend staat als ‘BANDIDO’, die op vrijdag 20 januari 2017 dezelfde Braziliaan, genaamd Davie, namens Brunswijk, wilde afpersen, niet gezocht wordt door de politie.
Verder vraagt ze zich af of medewerkers die als beveiligingsmedewerkers voor Brunswijk werken en die ondernemers beroofd hebben, naar Paramaribo zijn overgebracht.
G7 zegt in elk geval zich niet te laten intimideren door Ronny Brunswijk,
en vraagt aan de PG, de voorzitter van de DNA en de president om deze kwestie serieus te laten onderzoeken met de navolgende insteek:
Wie is de afperser
Wie heeft illegale posten
Wie bewapent mannen illegaal
Wie is de wanbetaler
Wie is crimineel bezig c.q. WIE IS DE CRIMINEEL.
ADABA. F.
ANANTOEWE. J.