Personeel AdeKUS wil uiterlijk 15 februari duidelijkheid

De personeelsbond van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), heeft het bestuur om duidelijkheid gevraagd voor wat betreft de beslaglegging op het terrein, de gebouwen, gelden en geldmiddelen bij de banken. Op 31 januari 2017 heeft de aannemer, Aire N.V. beslag gelegd op het AdeKUS. Hugo Blanker, vakbondsleider, zegt tegenover de krant dat ze een ultimatum hebben gesteld tot 15 februari voor een reactie van het AdeKUS-bestuur. Blanker zegt dat de beslaglegging op de financiële middelen van de universiteit gevolgen kan hebben voor de personeelsleden als deze niet tijdig wordt opgelost.

Verder vertelt Blanker dat het hem verbaast dat deze case nu pas aan het rollen komt. Hij voegt eraan toe dat deze kwestie al geruime tijd speelt. Desondanks vindt hij het van groot belang dat de aannemer uitbetaald wordt, als de werkzaamheden goed uitgevoerd zijn. Blanker stelt dat in dit geval er gekeken moet worden of de betaling middels een redelijke betalingsovereenkomst voldaan kan worden aan de aannemer. Maar de vakbondsleider benadrukt dat de salarissen en de voorzieningen van de personeelsleden niet langer in gedrag mogen komen.

Met de beslaglegging op de AdeKUS, dreigt er weer een donkere periode voor de universiteit aan te komen. Het blijkt weer, dat door wanbeleid van de kant van de regering, de enige universiteit in Suriname gesloten kan worden. In het verleden heeft de universiteit ook problemen gekend, waarbij de deuren uiteindelijk werden gesloten voor ruim een jaar. Dit gebeurde na de decembermoorden waarbij ook drie docenten van AdeKUS om het leven werden gebracht. De universiteit werd daarna op 17 oktober 1983 heropend.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles