Rechter zet inreisverbod Trump tijdelijk stop

De federale rechtbank in de Amerikaanse stad Seattle heeft het inreisverbod dat vorige week werd ingesteld door president Donald Trump, tijdelijk stopgezet. De opschorting van het decreet, dat mensen uit zeven verschillende moslimlanden uit de VS moet weren, geldt voor het hele land. Het Witte Huis gaat in beroep. De zaak was aangespannen door de staat Washington, die later bijval kreeg van Minnesota. De openbaar aanklager in Seattle (de grootste stad van Washington) voerde aan dat inwoners van de staat schade ondervinden van de maatregel, en dat deze discriminatie in de hand werkt.

Rechter James L. Robart wees in zijn uitspraak onder meer op het belang van de rechterlijke macht. De benoeming van Robart stamt nog uit de tijd van de Republikeinse president George W. Bush.  De weg voor Democratische aanklagers om de Amerikaanse regering ook in andere zaken voor het gerecht te slepen, lijkt nu open te liggen. “Niemand staat boven de wet, zelfs de president niet”, zei Bob Ferguson, aanklager voor de staat Washington, in een reactie op de uitspraak.

Verschillende grote bedrijven die in Washington gevestigd zijn, waaronder Amazon, hebben zich tegen de anti-immigratie maatregel gekeerd. In totaal wordt in vier staten geprocedeerd tegen het decreet. Volgens tegenstanders discrimineert het nieuwe immigratiebeleid op grond van religie.

De regering van president Trump houdt vol dat de maatregel nodig is om de nationale veiligheid te waarborgen.

De Amerikaanse douane zou luchtvaartmaatschappijen na de uitspraak in Seattle hebben verteld dat mensen die door het inreisverbod gedupeerd waren, weer aan boord mogen nemen. Dit is door de Amerikaanse overheid nog niet bevestigd.

Wat het blokkeren van het decreet door de rechter precies voor gevolgen gaat hebben voor de inwoners van de zeven moslimlanden, is nog niet duidelijk. Na hevige protesten door het hele land en op vliegvelden in grote steden als Los Angeles en New York, en een vliegensvlugge aanklacht en uitspraak in de staat New York, maakte de regering vorig weekend bekend dat het inreisverbod toch niet gold voor mensen met een permanente verblijfsvergunning (‘green card’).

Vrijdag werd bekend dat meer dan 60.000 visums die al verstrekt waren aan inwoners van Syrië, Iran, Irak, Somalië, Soedan, Libië en Jemen na het invoeren van de maatregel, door het inreisverbod ongeldig werden. De uitspraak van de rechtbank in Seattle kan ervoor zorgen dat deze mensen alsnog naar de VS mogen reizen.

More
articles