CrossFit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Gedurende de training worden functionele bewegingen op verschillende manieren zo snel mogelijk uitgevoerd. De filosofie achter CrossFit is om zich niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel, omdat dit tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden. CrossFit bevat steeds afwisselende krachtoefeningen, zoals gewichtheffen, of oefeningen met je eigen lichaamsgewicht. Tijdens de training worden barbells, dumbbells, kettlebells, tractorbanden, zandzakken, touwen en pull up bars gebruikt. CrossFit bestaat uit natuurlijke lichaamsbewegingen, zoals duwen, (op)trekken, stoten, werpen, tillen, springen, klimmen en rennen. Deze verschillende lichaamsbewegingen zijn manieren van conditietraining.
Doel
CrossFit heeft als doel om je fysiek fit te maken. Trainingen bestaan uit een warming-up, om het technisch gedeelte van de CrossFit bewegingen onder de knie te krijgen, vervolgens gaat de training over in een intensievere Workout of the Day (WoD). De resultaten van de WoD worden meestal op een schrijfbord bijgehouden om de deelnemers het gevoel te geven dat de training een competitie-element bezit.
Boxes
CrossFit oefeningen focussen zich op het verbeteren van je techniek, kracht en conditie. De training wordt ook wel ‘metabollic conditionig’ (metcon)genoemd. Een CrossFit sportschool wordt ook wel een ‘box’ genoemd, er zijn momenteel meer dan 10.000 boxes wereldwijd.
Voordelen van CrossFit
CrossFit trainingen zorgen ervoor dat mensen in groepsverband in een competitieve omgeving sporten en werken aan hun conditie. CrossFit oefeningen zijn voor man en vrouw, jong en oud. Over de gehele wereld zie je dat mensen afstappen van trainingsapparatuur om de uitdaging van CrossFit te ervaren.
Crossfit Community
CrossFitters vormen al heel snel een hechte community. Deze extra ervaring zorgt ervoor dat de deelnemers hun oefeningen snel als leuk ervaren. Het voordeel hiervan is dat mensen beter presteren, omdat zij zich thuis voelen in een omgeving. Doordat de oefeningen een positief imago hebben, is gewichtheffen en powerliften nog nooit zo populair geweest. Veel mensen doen nu aan CrossFit, waardoor mensen sneller hun talent ontdekken voor andere sporten.
Los van de voordelen die CrossFit bezit, is het altijd belangrijk dat de oefeningen onder begeleiding worden gedaan van een goede trainer. Bij elke vorm van sport is het cruciaal dat de juiste techniek in acht wordt genomen, want anders kunnen de oefeningen zorgen voor blessures.
Nadelen van CrossFit
Bij CrossFit worden meerdere sporten gecombineerd, dit in combinatie met een hoge intensiteit, waardoor het risico op blessures groter is dan bij gewichtheffen. Bijvoorbeeld: je rent eerst een kilometer, vervolgens twintig pull-ups doen en dan pas start de officiële WoD. Hierdoor kan je het risico lopen dat je al snel vermoeid raakt en soms zelfs blessures oploopt als je verkeerde bewegingen maakt.
Techniek
De juiste techniek wordt vaak vergeten, wanneer je de WoD zo snel als mogelijk wilt uitvoeren. Juist wanneer oefeningen op een hoger niveau worden uitgevoerd, is de kans groter op een blessure. Vanwege de hogere intensiteit van de training, is het belangrijk dat er continue opgelet wordt dat de oefeningen juist uitgevoerd worden.
Een echte CrossFitter heeft de ambitie om gewoon ‘fit’ te worden. Indien je specifiekere doelen hebt, zoals groot en gespierd worden, zijn er andere manieren die effectiever zijn om die doelen te realiseren. Een goed advies is om je niet te laten misleiden door foto’s van beroemde sporters, want die worden dagelijks door trainers begeleid en gevormd om de gewenste resultaten te boeken.
Tot slot
Ten slotte, CrossFit is de afgelopen jaren extreem populair geworden, maar om echt te weten als het iets voor jou is, kan je informeren bij een trainer, daarmee zou jij je body-goals mee kunnen bespreken. Een goede trainer kan je bij voorbaat relevante informatie verschaffen, je adviseren over eventuele voeding en blessurepreventie.
Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/CrossFit, http://fitzonderfabels.nl/article/wat-zijn-de-voordelen-en-nadelen-van-crossfit/,