Magazine PEERKE moet barmhartigheid vergroten

Het magazine ‘PEERKE’ is in het kader van de 130-ste sterfdag van pater Petrus (Peerke of PD) Donders uitgebracht door twee Nederlanders met als belangrijke boodschap de barmhartigheid onder de mens te vergroten. Peerke stierf op 14 januari 1887 te Batavia en stond bekend als een barmhartig persoon. De Nederlanders Lout Donders en Paul Spapens zijn van de Stichting Petrus Donders Tilburg.  “PD staat ook voor de waarde die je aan elkaar hecht. Het is belangrijk dat je wat voor elkaar betekent”, aldus Spapens. Ze zijn van mening dat vooral in deze tijd, waarbij er zoveel ernstige dingen in de wereld gebeuren, de boodschap zal bijdragen aan een betere wereld. Thans zal het magazine ook een bijdrage leveren om de bekendheid van Peerke te vergoten. De bedoeling is dat de focus vooral gelegd zal worden op Suriname en het Caraibisch gebied.

Het duo heeft een half jaar gewerkt aan het tijdschrift. Er zijn 4000 exemplaren gedrukt à 7.50 euro. In Suriname is ‘PEERKE’ vanaf vandaag te koop bij de Kathedraal en boekhandel Vaco. Bisschop Karel Choennie  kreeg het eerste exemplaar overhandigd op de Kanselarij. Choennie vindt het belangrijk dat men Peerke blijft gedenken. “Het is zijn 130ste sterfdag, maar hij leeft nog. Ik ben zeer dankbaar om het eerste magazine te mogen ontvangen. Het is mooi en professioneel is vastgelegd.”

Op 14 januari overleed Peerke op 77-jarige leeftijd aan een nierontsteking. Hij werd de volgende dag, 15 januari begraven te Batavia en in 1990 herbegraven in de Kathedraal van Paramaribo. Spapens is professor, schrijver en dagbladjournalist. Lout Donders is familie van Peerke. Het  duo is ruim een week in Suriname in verband met een aantal activiteiten, zoals de overhandiging van het magazine, het bijwonen van het lepra symposium op 27 en 28 januari en de bedevaart naar Batavia op zondag 29 januari. Stichting Petrus Donders Tilburg heeft heel wat activiteiten ontplooid over Peerke, zoals een film die in 2008 werd uitgebracht. Het ligt in de bedoeling om in de toekomst een tweede film te maken.’

Eric Jagdew, directeur van IMWO, vertelde over het belang van het lepra symposium dat plaats vindt op 27 en 28 januari. Jagdew vindt dat Surinamers meer moeten vastleggen.  In Nederland wordt er veel aandacht besteed aan Peerke en hij ziet graag dat Suriname dat ook doet. Er is een historisch onderzoek gedaan naar Peerke en Batavia. Tijdens het symposium zullen naast presentaties over lepra, ook de onderzoeksresultaten gepresenteerd worden. Het doel is gericht op de medische geschiedenis, met name de ziekte lepra. Het symposium wordt om 19.00 uur gehouden in het Staatsoliegebouw op het Adek-complex. In Tilburg-Noord (Nederland) wordt vooral het geboortehuisje van Peerke Donders gekoesterd. Er is daar een paviljoen met een expositie waar over het leven van Peerke wordt verteld en waar diverse activiteiten worden gehouden.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles