Valies: ‘Strijd wordt voortgezet ondanks uitspraak rechter’

De stakende onderwijsbonden eisen nog steeds van de regering dat zij niet eenzijdig besluiten neemt wanneer het aankomt op het verbeteren van de positie van de leerkrachten. De regering heeft de BvL en de ALS voor het gerecht gesleept in een kort geding. Valies zei dat hij alle vertrouwen heeft in de rechter en dat hij zich aan het vonnis van de rechter zal houden, maar hij zei ook dat de stakende leerkrachten de strijd voort zullen zetten, in welke vorm dan ook. Dit, omdat volgens Valies de leraren onrecht wordt aangedaan. De regering kan volgens de voorzitter van de BvL/ALS de conventies niet vertrappen. De leraren hadden zich hedenmorgen wederom verzameld in Theater Unique, alvorens zij vertrokken richting De Nationale Assemblee (DNA). Het is niet de eerste keer dat de leerkrachten zich hebben begeven naar het DNA-gebouw. Valies zei dat het om een protestloop gaat en dat er daarom gekozen wordt om voor het huis van de volksvertegenwoordigers te protesteren. De leerkrachten staken al twaalf schooldagen. Ook DNA-parlementariërs Dew Sharman, Shailendra Girjasing en Edward Belfor, hebben de leerkrachten ondersteund door mee te lopen met hen naar DNA.

Valies merkte op dat de regering met het besluit om te stappen naar de rechter, aangeeft niet te willen komen tot een duurzame ontwikkeling en dat de gang naar de rechter ook niet zal leiden tot een duurzame ontwikkeling. De overheid moet volgens hem niet zorgen voor gedemotiveerde, maar voor gemotiveerde leerkrachten. Eddy Jozefzoon, raadsadviseur, heeft aangegeven problemen te hebben met de toon waarop Valies praat. Valies zei dat het nu eenmaal de gewoonte is van Jozefzoon en dat hij een van de basja’s is in de regering die erop uit is om leerkrachten te onderdrukken. De vakbondsman is in ieder geval niet van plan zijn toon te matigen, want de regering heeft zich op geen enkele wijze gehouden aan haar afspraken. Aan de acties hebben vandaag ook scholieren deelgenomen. Valies is zich ervan bewust, dat de leerlingen verstoken zijn van onderwijs, maar gaf ook aan, dat leerkrachten altijd klaar staan om goed onderwijs te verzorgen.

De leerkrachten hebben volgens hem alle recht om op te komen voor hun belangen, wanneer de regering zich niet houdt aan gemaakte afspraken, want niemand anders gaat het voor de leerkrachten doen. Vanuit verschillende hoeken van de samenleving wordt er beweerd dat de acties van de leerkrachten een politiek doel heeft. Valies hiermee geconfronteerd, zei dat hij absoluut niet bezig is met politiek. Hij merkt op dat actie tegen de regering gelijk worden gelieerd aan de politiek, ook als mensen gewoon voor hun rechten opkomen. Hij erkent wel dat er politici zijn die met de groep meelopen, maar dat wil volgens hem niet zeggen dat er een politiek motief achter de acties zit.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles