‘Maatregelen IMF zullen zorgen voor sociale uitspattingen’

Bestuurskundige August Boldewijn is van mening dat de regering niet in staat zal zijn de maatregelen van het IMF tot uitvoer te brengen. Mocht het gebeuren dat de regering toch invulling geeft aan de wensen van het IMF, dan zal de uitvoering hiervan volgens Boldewijn voor tal van sociale uitspattingen zorgen, zoals grote werkloosheid en een toename van de criminaliteit. In een verklaring over de Artikel IV-missie in oktober, heeft het IMF aangegeven, dat de Surinaamse overheid haar inspanningen moet verdubbelen om economisch weer op het goede pad te komen. Volgens het IMF moet de regering de energiesubsidies afbouwen, brandstofbelasting herintroduceren, belasting over de toegevoegde waarde (btw) in 2018 invoeren, grote loonsverhogingen vermijden en grootschalige hervormingen van de ambtenarij doorvoeren.

Boldewijn zegt dat het hem bevreemdt dat het IMF nu pas inziet dat de ambtenarij moet inkrimpen. Dit, omdat er tijdens de overeenkomst in eerste instantie volgens hem niet gesproken werd over het verminderen van het staatsapparaat. Hij is van mening dat het al enige tijd duidelijk is dat de ambtenarij ontzettend veel geld kost, terwijl er geen evenredige productie op gang komt.

Tot op heden is er niet gewerkt aan het afbouwen van de subsidie bij SWM en EBS, waardoor de regering de maatregelen van IMF ook niet kan doorvoeren. Mocht dit wel gebeuren, dan zal volgens Boldewijn de regering het gehele volk in grote armoede brengen. Hij bevestigt dat de regering tot nog toe rekening daarmee gehouden heeft. Hij is ook van oordeel dat de regering kenbaar moet maken aan het IMF dat ze nu niet in staat is de vereiste maatregelen door te voeren. De bestuurskundige zegt dat de overheid nimmer in zee moest gaan met het IMF. Boldewijn haalt aan dat voordat de overeenkomst met het IMF was gesloten, de regering al wist dat dit fonds vasthoud aan gemaakte afspraken.

Boldewijn haalt verder aan dat de overheid voor grote problemen komt te staan, want als zij de maatregelen niet doorvoert, zal ze de tweede tranche niet ontvangen. Tot op heden heeft de staat een eerste tranche van US-dollar 81 miljoen ontvangen. Hij voegt eraan toe dat er al enigszins sprake is van sociale onrust, gezien de stakingen van de onderwijsgevenden. Boldewijn verklaart dat als de overheid nu gaat uitgeven op dit stuk, hetgeen het IMF stelt (grote loonsverhogingen vermijden), niet bereikt zal worden. Dit zal dan ook voor problemen met het IMF zorgen.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles