‘Regering staat voor duivels dilemma’

“Door haar eigen schuld, staat de regering nu voor een duivels dilemma”, woorden van de econoom Guilermo Samson met betrekking tot de loonsverhoging waarvoor de onderwijsgevenden pleiten. Hij vindt dat de leraren een rechtvaardige strijd voeren, omdat hun salaris sterk in waarde is gedaald. Hij is van mening dat de herwaardering reeds lang moest zijn doorgevoerd.

Samson zegt dat er andere groepen voor hun rechten zullen opkomen, als de overheid toegeeft aan de eisen van de Bond van Leraren (BvL). Ook zal het toekennen van een loonsverhoging een inflatoire werking hebben die de totale samenleving zal treffen. Samson geeft aan dat de overheid door haar eigen schuld in deze economische situatie is beland. Verder zegt hij ook dat de inflatie grotere vormen zal aannemen als dit gebeurt, want er is geen sprake van extra productie en er zijn geen arbeidsmogelijkheden. Als gevolg hiervan zal ook de koers verder gaan stijgen. Met al deze ontwikkelingen die dreigen te komen, stort de regering het volk volgens Samson in een nog grotere economische ellende. Dit zal volgens de econoom resulteren in hyperinflatie.

Samson haalt aan, dat de regering zou kunnen kiezen voor monetaire financiering. Maar dat zal ook moeilijk op gang komen, gezien het IMF gesteld heeft dat de regering niet monetair mag financieren. Daarnaast zal volgens hem onze munteenheid zodanig devalueren, dat de nullen terug zullen komen.

Samson zegt dat steeds meer groepen de acties van de BvL zullen ondersteunen, zo heeft de Vakentrale C-47 zich al aangesloten bij de acties. Hij wijst er wel op dat de acties niet in de politieke sfeer gebracht moeten worden.

“De mensen zijn moe van politiek”, verklaart de econoom. Daarom vindt hij het van groot belang dat de politieke partijen apart de strijd voeren.

Gezien de economie klem zit en de ontevredenheid toeneemt, koestert Samson de hoop dat de regering het mandaat terug zal geven. “Zodra een regering leent om schulden te betalen, komt het land in nog grotere problemen”, benadrukt Samson. Hij vreest desondanks dat een andere regering de economische problemen niet zal kunnen oplossen, gezien de staatskas leeg is.

door Richelle Mac-Nack

 

 

More
articles