Leerkrachten gaan onbevreesd door met actie

Valies vindt gang naar rechter onvoorstelbaar

Wilgo Valies, voorzitter van de BvL en de ALS, gevraagd naar een reactie over het aanspannen van een kort geding tegen de stakende onderwijsbonden door het Nationaal Jeugdparlement (NJP), zegt dat hij het opmerkelijk vindt dat het NJP een kort geding gaat aanspannen tegen de stakende leerkrachten. Hij vraagt zich af hoe het mogelijk is dat een instantie, die valt onder de Staat (het ministerie van Sport- en Jeugdzaken) een kort geding  aanspant tegen de Staat. Ook de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) heeft de regering geadviseerd om naar de groene tafel te stappen. Valies vindt het advies van de Fols onvoorstelbaar, omdat een leider, die leiding geeft aan onderwijsgevenden, precies weet in welke situatie de leerkrachten zitten. Volgens Valies leggen de leerkrachten niet zomaar het werk neer. Het verbaast hem dan ook, dat de Fols-voorzitter, Marcelino Nerkust, de durf heeft om de overheid (werkgever) te adviseren om naar de groene tafel te gaan. Volgens Valies moet het voor alle leerkrachten duidelijk zijn dat Marcelino Nerkust andere belangen moet behartigen en beschermen, dus niet het belang van de leerkrachten.

Valies zei verder dat hij als vakbondsman, ondanks knelpunten met de Fols, nooit de werkgever enige ondersteuning zou geven om de werknemers te onderdrukken. “Het masker is gevallen en voor ons is duidelijk dat deze leider totaal ongeschikt is om leiding te geven aan leerkrachten en om op te komen voor de belangen van de leerkrachten”, aldus Valies.

De BvL- en ALS-voorzitter gaf aan dat er vandaag een brief is gestuurd naar de regering waarin duidelijk is aangegeven dat conform conventies, die gelden voor werknemer en werkgeversorganisaties, zij verplicht is bij het invullen van de loonparagraaf samen met de werknemersvertegenwoordigers om de tafel te zitten om te komen tot invulling van die loonparagraaf. In de brief is er een voorstel gedaan hoe beide partijen eruit kunnen komen. Valies geeft verder aan dat zij in de afgelopen periode ermee geconfronteerd zijn dat het ministerie van Onderwijs aan de grondrechten komt van werknemers door te dreigen van ontslag. Op de vraag als de leerkrachten hun salaris zullen krijgen, zegt Valies dat hij daarover geen twijfels heeft. Hij voegt eraan toe dat de regering de fout niet zal maken om de leerkrachten niet uit te betalen, want het zal de zaak volgens hem alleen maar verergeren. De leerkrachten blijven ondertussen doorgaan met actievoeren.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles