‘Voor economische groei moet je investeren in de private sector’

Suriname bezit heel veel potentie om te groeien. Onze economie heeft tal van mogelijkheden om zich te ontplooien wanneer de juiste mensen op de juiste plekken zitten en actie ondernemen. Drs. Jim Rasam, project director van Trustbank Amanah, zegt dat er meer bedrijvigheid moet worden aangetrokken in Suriname. “Buitenlanders kunnen zich niet voorstellen dat wij nog steeds geen welvaart hebben kunnen bewerkstelligen met zoveel rijkdom om ons heen, en dat komt omdat wij te veel steunen op de overheid”, aldus Rasam. Om echte groei in een economie te realiseren, moet je investeren in de private sector, maar om de private sector tot ontwikkeling te brengen, moet je ondernemers de mogelijkheid bieden om geld te lenen, want zonder de nodige financiële middelen komt er niets van de grond.

Trustbank Amanah

Als initiator van Islamic Finance en Banking in Suriname heeft Rasam de rol van director van het project ‘Amanah’ binnen de Trustbank N.V. op zich genomen. Binnen dit project zal allereerst de Trustbank N.V. geconverteerd worden van een conventionele naar een full fledge islamitische bank en wel de eerste in Latijns-Amerika. Na de conversie zal de Trustbank N.V. omgedoopt worden in ‘Trustbank Amanah N.V.’  ‘Amanah’ betekent ‘diepste vertrouwen’ in het Arabisch. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft vorig jaar een (zgn pre-license) banklicentie verleend aan de Trustbank, waardoor die nu mag beginnen met islamitisch bankieren. “Trustbank is de kleinste bank van Suriname die we nu aan het converteren zijn naar de First Islamic Bank of Latin Amerika. De overgang wordt met behulp van de Islamic Corporation for Development of the Private Sector (ICD) gedaan.  De ICD is een van de vijf werkarmen van de Islamic Development Bank (IsDB). Amanah doet bankzaken volgens de regels van de shariah, de islamitische wet die gestoeld is op de Heilige Koran en de Hadith van de koran”, vertelt Rasam. “Rente berekenen is volgens de koran verboden, wat wel mag is dat de kosten en een stukje winst in rekening wordt gebracht. Sectoren die volgens de koran niet halal zijn, zoals drugs, wapens, alcohol, tabak en casino’s financieren wij niet”, verduidelijkt Rasam. De project director benadrukt dat Trustbank Amanah ook aan niet-moslims geld zal lenen. “De koran zegt dat je een ander de godsdienst niet mag opleggen, je mag wel iemand helpen.” Daarom zegt Rasam dat een ieder die goede ideeën heeft om de economie te laten bloeien en een idee heeft om geld te verdienen, dat om kan zetten in een plan waarmee krediet aangevraagd kan worden om een bedrijf te starten.  Amanah gaat zich vooral richten op kleine- en middelgrote ondernemers en zal naast het verstrekken van kredieten ook een begeleidende rol vervullen op zakelijk gebied. “Trustbank Amanah wordt de First Islamic Bank of Latin Amerika, daarmee gaan wij islamitisch bankieren naar deze kant van de wereld brengen”, zegt Rasam.

Financiële sector

De financieel-economische crisis die wij thans doormaken in Suriname, is volgens Rasam niet zomaar een crisis. “Het is een symptoom van een moraliteitscrisis, waar wij als volk al decennialang inzitten en het komt niet alleen door de huidige regering. Wat de mens voorop moeten zetten, is om onze moral compass straight te zetten, wanneer de mens zijn eigen moraliteit weet te volgen, zie je automatisch dat zaken vanzelf lopen. Wanneer een economie zich ontwikkelt, zullen andere diensten zich op die vooruitgang moeten afstemmen wat vervolgens met zich meebrengt dat de financiële sector zich ook gaat ontwikkelen. Er is heel wat in deze sector dat zal moeten veranderen, willen we dat onze economie zich gaat aansluiten op de wereldeconomie”, aldus Rasam. Voor de toekomst is Rasam bezig Suriname te maken tot een financieel centrum door het opzetten van een internationale islamitische bank en daarna onder andere en een professionele stock exchange aan toe te voegen.

Sukuk

In 2012 startte Rasam met een voor Suriname nieuwe vorm van financiering: Sukuk, dat is Arabisch voor contracten/certificaten (meervoud van sakk, de kruisridders hebben het in de middeleeuwen gebracht naar Parijs waar het is gelatiniseerd tot cheque). De sukuk hield in dat rentedragende bankleningen vervangen werden door risk joint-venture capital. Deze vorm van financiering wordt ook wel een islamitische obligatie genoemd en maakt het mogelijk dat zowel moslims als niet-moslims hun kapitaal beleggen met minimaal risico. Het risico dat de belegger zijn kapitaal kwijtraakt is heel erg klein, doordat in tegenstelling tot de conventionele obligatie, bij sukuk er altijd een onderpand is in de vorm van goederen of een pand. Na de succesvolle proef in 2012 met drie kleine sukuk, lanceerde Rasam in juli 2014 de corporate sukuk officieel tijdens de ramadan in een besloten kring. De eerste sukuk lanceerde Rasam expres tijdens de ramadan, omdat in de vastenmaand alles gereinigd moet worden, zowel fysiek als mentaal. De sukuk financiering begon toen Intermed de Caribische distributeur wilde worden van BBraun, een Duitse fabrikant van medische producten en apparatuur. De financiering was toen hoognodig en Intermed kon niet door de banken geholpen worden aan een eerste krediet van euro 65,000 om de Braun lijn te ontwikkelen. Intermed investeerde toen gezamenlijk met drie bevriende christelijke echtparen uit Nederland in drie Sukuk Murabaha met een totale waarde van 65.000 euro. Een echtpaar verdiende zo goed, dat zij na twee jaar terugkwamen voor een tweede investering. Dit en het feit dat BBraun zo een succes was geworden, was de reden om vanaf juli 2014 sukuk als financieringsinstrument in het kleinbedrijf te promoten in de plaats van onderhandse leningen met rente en zonder dekking.

Vaste rentedragende obligaties zijn niet toegestaan in de islam, vandaar de sukuk. De effecten van de sukuk zijn in overeenstemming met de islamitische wet en de investeringsprincipes. Financiële activa die in overeenstemming zijn met de islamitische wet, kunnen worden ingedeeld in overeenstemming met hun verhandelbaarheid en niet-verhandelbaarheid op de secundaire markten. Sukuk is een oude islamitische vorm van beleggen, waarbij er sprake is van winstdeling in plaats van rente, volgens de regels van de islam is deze vorm van beleggen halal (toegestaan). Het is gebaseerd op het islamitische principe van handel, en handel die verbiedt het innen van rente.

Intermed Group of Companies

Rasam is de ceo van Intermed Group of Companies, daaronder valt Intermed Caribe en die levert samen met zusterbedrijven, zoals Joshua Medical Center, Pharmport, My Lab, MediCall, Diapura, MDC en Intermed, een belangrijke bijdrage aan de medische zorgsector.  Intermed Caribe begon haar activiteiten in juli 1999 onder de naam Intermed N.V. in Paramaribo, Suriname, als leverancier van medische producten, voornamelijk medische verbruiksartikelen. De oprichting van het bedrijf was een initiatief van Rasam, die merkte dat ziekenhuizen, medische instellingen en zorginstituten vaker werden geconfronteerd met het toenmalig tekort aan medische verbruiksartikelen. Vandaag de dag is Intermed Caribe een middelgroot bedrijf dat complete assortimenten aan medische verbruiksartikelen, apparaten en diensten aanbiedt. Zij leveren producten voor dagelijks gebruik in laboratoria, ziekenhuizen, medische instellingen en overige dienstverleners, zoals hotels en kantoren, poliklinieken en bedrijven.

Green Medical Park Clevia

Medical Park is een project dat is geraamd op 5 miljoen US-dollar, dat ook onderdeel uitmaakt van de Intermed Group of Companies. Dit project heeft het concept van Trustbank Amanah naar Suriname gebracht. Het project verkeert nog in realisatiefase, en de aanvraag voor financiering is gedaan bij de IsDB. In dit medical park zullen alle units van de Intermed Group een locatie krijgen, daarnaast is er nog ruimte voor andere units op het gebied van gezondheidszorg. Rasam: “In dit medische park wil ik vooral een herbal  village opzetten, waar ik de mensen leer hoe je medicinale stoffen kunt eten en drinken die in onze groente en fruit zitten in plaats van die te moeten slikken in de vorm van tabletten en capsules. Mijn ambitie is verder om het eerste hart- en vaatcentrum van het Caraibisch gebied op te zetten, ook zal een orthopedisch en sportcentra worden opgezet en een kraamhotel.” Rasam heeft nog veel meer plannen, het centrum moet een medical hub worden voor het Caraibisch gebied.

-door Gladys Findlay-

 

More
articles