Ook Newmont gaat gebukt onder huidige crisis

Ook multinational Newmont Suriname gaat gebukt onder de crisis waarmee ons land nu te kampen heeft. Dat vertelde Albert Ramdin, senior director van het bedrijf, tijdens de eerste lezing van de Kenniskring voor het jaar 2017. Samen met Bryan Renten werd van gedachten gewisseld over de Surinaamse economie in 2017, de uitdagingen, verwachtingen en aanbevelingen. Het jaar 2016 is voor de Surinaamse economie een woelig jaar geweest met onder andere de devaluatie van de Surinaamse munt, de verdere neergang van de export en de verhoging van de prijzen voor basisgoederen.

“Ook de multinational zijn deze ontwikkelingen niet bespaard gebleven”, zei Ramdin. Hij verwacht dat de regering haar beleid ombuigt naar meer consistentie, transparant wordt en openlijk overleg voert met haar partners. Ook instituten, zoals ministeries die beleid moeten uitvoeren, moeten dat daadwerkelijk kunnen doen. Momenteel functioneren ministeries niet optimaal. “Uiteraard moeten de kosten van de overheid worden verminderd”, aldus Ramdin tijdens de lezing. De kwakkelende economie maakt dat ook Newmont niet volledig tot bloei kan komen, omdat de productiekosten zijn toegenomen als gevolg van de inflatie, de instabiele wisselkoers en de toenemende prijzen van goederen zoals water, elektriciteit en benzine.

“Dit stuwt de productiekosten omhoog, onder deze omstandigheden zijn we niet in staat om economische activiteiten te blijven ondernemen. Door de slechte economische situatie blijft ook de werkloosheid toenemen”, onderstreepte hij.

De topman van Newmont zegt dat dit jaar de bestaande problemen in acties moeten worden omgezet. Naast het feit dat het beleid van de regering totaal moet worden omgebogen, moeten vergunningen voor exploitatie en exploratie op tijd en op een transparante manier worden uitgegeven. “Andere landen zijn wel transparant. Hier nog niet.” Het is voor hem meer dan logisch dat het duidelijk moet zijn hoeveel er wordt verdiend aan exporten.

Het bedrijf kan pas tegen 2020 een bijdrage leveren aan de inkomstenbelasting. Indien het zover is, zal US-dollar 67 van elke US-dollar 100 in Suriname blijven. Er wordt ook gewerkt aan het Surinamiseren van de top in het bedrijf. Binnen twee tot drie jaar moet de top bestaan uit Surinamers.

door Seshma Bissesar

 

More
articles