Naarendorp waarschuwt voor toename acties

“De regering moet snel tot een oplossing komen voordat de acties van de leerkrachten toenemen”, zegt Robby Naarendorp, bestuurslid van C-47 tegenover De West. Hij geeft aan dat C-47 niet voor niets een persbericht (zie pagina 3) naar buiten heeft gebracht om de regering erop te attenderen zo snel als mogelijk om de tafel te gaan zitten met de onderwijsbonden om tot een oplossing te komen. Middels het persbericht heeft C-47 duidelijk kenbaar gemaakt dat ze de acties van de leraren ondersteunt. Hij benadrukt dat het komen tot een oplossing vanuit de regering niet lang mag duren, want de actie kan escaleren. Naarendorp zegt dat het nog niet zover is dat C-47 de acties fysiek zal ondersteunen, maar benadrukt dat hij voldoende ervaring heeft en ook weet wat de gevolgen kunnen zijn van het uitblijven van een oplossing op korte termijn voor de leerkrachten. De vakbondsman geeft aan dat hij geen andere keus heeft om de acties van de Bvl en ALS te ondersteunen als oud-president van de FOLS en bestuurslid van C-47. Hij kan zich terugvinden in de redenen waarom er actie wordt gevoerd door de leerkrachten.

Naarendorp verklaart dat het niet zo kan zijn dat een overeenkomst eenzijdig wordt gewijzigd. De onderwijsbonden hebben vorig jaar een overeenkomst bereikt met de regering om de herwaardering per 1 januari in te voeren. Echter heeft de minister van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur, Robert Peneux, bekendgemaakt dat de herwaardering per 1 maart ingevoerd zal worden.

Naarendorp zegt dat de leerkrachten al geruime tijd bezig zijn om hun positie binnen het onderwijs te verbeteren. Hij merkt op dat er juist olie op het vuur wordt gegooid door Peneux en enkele leden van De Nationale Assemblee (DNA). Hij is van mening dat DNA-leden juist medelijden moeten hebben met de leerkrachten, want het salaris van de DNA-leden is gegarandeerd, hoewel ze weinig tot niets doen. Dat de leerlingen verstoken zijn van hun recht op onderwijs, komt volgens Naarendorp door de overheid. Hij benadrukt dat het de taak van de overheid is om zo snel als mogelijk tot een oplossing te komen voor de leerkrachten, zodat het onderwijs normaal voorgezet kan worden.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles