Waterconsumptie met 22% toegenomen

In de periode 2011-2015 is de waterconsumptie met 22 procent toegenomen. In 2015 was de waterconsumptie 27,2 miljoen m3 en de waterproductie ongeveer 45,7 miljoen m3. Dat de consumptie is toegenomen, heeft te maken met het feit dat het aantal wateraansluitingen is toegenomen.

Dit meldt het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) in haar onderzoek Milieu Statistieken. Waterconsumptie wordt gedomineerd door huisaansluitingen met ongeveer 70,3 procent van de totale consumptie in 2015. Opmerkelijk is wel dat in Wanica, Para en Nickerie, niet alle gebieden van water worden voorzien door de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). Het leidingnet van de SWM is ongeveer 1500 kilometer lang. Paramaribo-Centrum heeft de meeste aansluitingen en is het grootste gebied dat de districten Paramaribo, Wanica en Para beslaat. Het tweede gebied ligt in Nickerie en de derde vestiging is in Marowijne. De bruto waterproductie van de SWM was in de periode 2011-2015 gestegen met 17,9 procent en de nettoproductie was met 18,2 procent toegenomen. Naast de SWM is de Dienst Watervooorziening (DWV) bezig om voornamelijk gebieden die niet door de SWM zijn opgenomen in het distributienetwerk, te voorzien.

In 2015 was de waterproductie capaciteit van DWV 21,863 m3 p/dag op een aantal aansluitingen van 14.596. Ongeveer 12,4 procent van de aansluitingen komt voor in het district Sipaliwini. DWV verleent haar diensten aan ongeveer zestig verschillende lokaties in ons land. De rest ligt in handen van de SWM. De meeste huishoudens worden voorzien van drinkwater via leidingwater binnenshuis. In 2013/2014 had 80,2 procent van de huishoudens toegang tot leidingwater waarvan 71,1 procent leidingwater binnenshuis en 9,1 procent leidingwater buitenshuis. De huishoudens die niet door de SWM of DWV worden voorzien, krijgen hun water van ngo’s en particuliere bedrijven.

WATERKWALITEIT

De waterkwaliteit van bronwater in Suriname is zonder veel behandeling over het algemeen geschikt voor menselijke consumptie. Echter bestaat de kans dat onder meer bij de distributie van het water, de dreiging van contaminatie optreedt. Waar er een schaarste is aan leidingwater wordt er soms gebruik gemaakt van putten. Dit water wordt soms gecontamineerd door lekkages, septic tanks of pit latrines die in de nabijheid zijn. In sommige gevallen worden watertankers gebruikt om waar nodig burgers van water te voorzien. Aangezien ons land nog geen duidelijk afvalwaterbeheer heeft, is het noodzakelijk dat dit binnen niet al te lange tijd een feit wordt. Ons land is rijk aan zoetwaterbronnen. Volgens Conservation International Suriname, heeft ons land 228.000 per capita kubieke meter aan hernieuwbare zoetwatervoorraden per jaar. Deze hulpbronnen worden echter ernstig bedreigd door menselijke activiteiten. Indien de waterbronnen niet onmiddellijk worden behouden en beschermd, zullen deze binnenkort onbruikbaar worden. Surinames belangrijkste zoetwaterbron is de overvloedige jaarlijkse regenval. Over het algemeen is de kwaliteit van het water goed, maar het oppervlaktewater is zowel in stedelijke als plattelandsgebieden onder ernstige druk komen te staan door mijn- en industriële activiteiten, slechte afvalverwerking en onvoldoende sanitaire voorziening. Het SWM-laboratorium en de Milieu Controle Dienst van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), testen dagelijks de waterkwaliteit bij de verschillende distributiepunten. Het is altijd goed alert te zijn voor gecontamineerd water, aangezien dit ziekten kan veroorzaken. Dierlijk en menselijk afval zijn potentiële bronnen voor vervuild water.

More
articles