De scheefgroei binnen het SZF noodzaakt tot hervorming. Maar welke hervormingen? Een ding is zeker: de huidige Algemene Ziektekostenverzekering (AZV) richting van het SZF is gedoemd te mislukken. Onze schatkist is immers nagenoeg leeg. Sociale voorzieningen worden onbetaalbaar. De economische crisis biedt de overheid een kans om ons ervan te overtuigen dat het bestaande sociale stelsel toch echt op de schop moet, maar tegelijkertijd wordt de steun voor de verzorgingsstaat onder de bevolking door die crisis juist steeds groter. Een lastig parket. Daarom bied ik het zorgplan aan dat perspectieven biedt voor elke burger.
Dat de verzorgingsstaat dringend aan hervormingen toe is, staat vast. Ons sociale stelsel wordt te duur. De kosten van de gezondheidszorg stijgen met de dag en SZF kan de scheefgroei niet meer bijhouden op den duur.
1 De beheerskosten SZF zijn veel te hoog. 2 De enorme scheefgroei met betrekking tot de zorgkosten in SZF, is niet meer te stoppen. 3.De tekorten van SZF zullen leiden tot een begrotingstekort en meer geld uit staatskas. 4 Zolang men doorgaat met de basiszorglijn, zal men met dezelfde problemen blijven kampen, omdat er geen toegevoegde waarde is. 5 Het doel, de geest en het hoe van SZF komt met de huidige crisis niet tot uiting vanwege onze verzorgingsstaat en de AZV lost niets op. (recente Clad-rapport bevestigd dat) 6 De problemen van het binnenland worden met deze zorgrichting niet verbetert.
SZF zal de ingehouden loonbelasting van de artsen niet kunnen afdragen aan de belastingdienst, de achterstand loopt nu in de miljoenen. Het ministerie van Financiën zal dan ook hierin moeten inspringen meer geld uit staatskas. De gewenste verhogingen die de ziekenhuizen willen voor de ligdagtarieven van SRD 1000.- of SRD 1500,-, zal SZF ook niet kunnen betalen of garanderen aan dienstverleners.
In mijn crisiszorgplan is aangegeven dat er een hervorming moet komen bij het SZF, want de hervormingen die SZF nu doorvoert, zijn technisch zwak en je lost niets daarmee op, je maakt de zorgkosten nog groter (zie art 36 van de Grondwet, die praat over heel wat anders).
De problemen rond de organisatie en financiering van de zorg zijn inmiddels zo groot dat ze niet meer binnen het bestaande systeem opgelost kunnen worden. De regering moet i.v.m. de economische crisis gebruik maken van het crisiszorgplan.
De eerste stap welke SZF moet doen, een nieuwe naam :
Nationaal Administratiekantoor Gezondheidszorg (NAG) of Nationale Zorgfonds
De volgende stap is het stappenplan van het crisiszorgplan uitvoeren, hervormingen die een zichtbare verbetering zullen brengen en de nodige kritieken zullen wegwerken. Zolang de economische crisis er is, zal je met dit plan moeten werken, tenminste
als de overheid de gezondheidszorg van ons land wil herstellen.
Optie 2 :Herstel gezondheidszorg Suriname, men zal de Wet Basiszorg moeten wijzigen en de ambtenaren moeten loslaten. Anders blijven er tekorten bij SZF de 12 procent premie is niet voldoende. Voorts zullen er twee ziekenhuizen in Paramaribo moeten fuseren en een kapitaal van SRD 200 miljoen op tafel moeten leggen. (zorginstellingen die nu rood staan)
Elk land bepaalt zijn eigen zorgsysteem, het is nu de vraag als de regering nog wil luisteren nu het SZF in een crisis zit.