Rijstsector langzamerhand aan het verdwijnen

De rijstboeren zijn vanaf eind november begonnen met de inzaai van hun arealen, die duurt tot begin januari. Radjoe Bikharie, voorzitter van de bond van Surinaamse Papierproducenten, vreest dat de rijstsector over enkele jaren niet meer zal bestaan . Hij benadrukt dat Suriname zelfs rijst zal moeten importeren als er geen structurele oplossing komt. Bikharie merkt op dat de inzaai van rijst jaarlijks aan het afnemen is, dit komt doordat heel veel boeren gestopt zijn met het telen van rijst. Hij zegt dat hierover niet wordt gesproken, omdat men ervan uitgaat dat het om een kleine terugval gaat. Hij zegt dat veel boeren stoppen, omdat problemen die al jaren spelen, niet worden opgelost, zoals waterirrigatie, infrastructuur en de opkoopprijs van padie. Behalve deze zaken, speelt er nog iets anders, waardoor de rijstsector in gevaar kan komen.

Bikharie: “Jongeren zijn niet geïnteresseerd om rijst te telen of te helpen op de arealen, hierdoor wordt het aantal rijstboeren ook minder.” Hij zegt dat dit komt doordat jongeren de opkoopprijs niet aantrekkelijk vinden. Bikharie merkt op dat er vaak wordt gedacht dat de rijstboeren de mensen zijn die het geld bezitten. Echter verklaart hij dat het juist de rijstboeren zijn die het gelag moeten betalen, want het zijn de padie opkopers en verwerkers die de opkoopprijs bepalen.

De bondsvoorzitter is er een voorstander van dat er een instituut in het leven wordt geroepen om de prijs van padie te bepalen. In dit instituut zouden onder andere rijstboeren en opkopers zitting moeten hebben.

Volgens Bikharie is het nu de tijd voor de mensen binnen de rijstsector, om ‘out of the box’ te gaan denken. Hij zegt dat het moderniseren van de rijstsector belangrijk is, vooral als Suriname als voedselschuur voor de regio moet gaan dienen. Echter benadrukt Bikharie dat dit laatste niet uit de lucht zal vallen, om dit doel te behalen, moet volgens hem de rijstsector gemoderniseerd worden. Voor 2017 verwacht Bikharie dat het een moeilijk jaar zal worden, niet alleen voor de rijstboeren, maar voor de totale gemeenschap. Hij ziet in ieder geval geen perspectieven voor de rijstboeren in het nieuwe jaar.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles