Elektriciteit in Powakka zal zorgen voor versnelde ontwikkelingen

Nu de regering met behulp van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelings Bank (IDB) de stroomtoevoer in Powakka (Para) heeft kunnen realiseren, zijn velen de mening toegedaan dat dit gebied zich in een versneld tempo zal ontwikkelen. De districtscommissaris van Para, Armand Jurel, zei gisteren tijdens de plechtigheden met betrekking tot de aansluiting van Powakka eindelijk op het landelijk elektriciteitsnetwerk, dat leerlingen nu de mogelijkheid hebben om meer tijd aan hun schoolwerk te besteden. Daarnaast is hij ervan overtuigd dat mensen die uit het gebied zijn vertrokken, nu terug zullen komen om gezamenlijk het gebied tot ontwikkeling te brengen. Ook de algemeen directeur van de N.V Energie Bedrijven Suriname (EBS), Rabin Parmessar, is van mening dat het onderwijs een sterke push zal krijgen door de consequente stroomvoorziening. Maar hij ziet ook dat andere sectoren tot ontwikkeling gebracht kunnen worden in Powakka, een daarvan is de toerismesector. Nu de basis is gelegd voor verdere ontwikkelingen in het gebied, vindt president Desiré Bouterse dat bepaalde overheidskantoren ook opgericht moeten worden in het gebied, daarbij noemde hij afdelingen van Sociale Zaken en van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB).

Het uitvoeren van dit project heeft in totaal US-dollar 8 miljoen gekost.

De financiële middelen zijn grotendeels afkomstig van IDB, maar de Staat heeft bijgedragen. Parmessar zegt dat er in januari 2017 gewerkt zal worden om ook de omliggende dorpen, zoals Ayo, Welgelegen, Redi Doti, Pierre Kondre en Kasipora te voorzien van dag en nacht electriciteit. De voorbereidingen hiervoor zijn volgens de directeur voor een groot deel al getroffen. Zo zijn de nodige elektriciteitsmasten al opgetrokken.

Gisteren werd het onderstation Powakka officieel in gebruik genomen. De bewoners van Powakka hadden stroom, nadat op verzoek van de president de stroomtoevoer werd ingeschakeld. De kapitein van Powakka, Patricia Sabajo, vertelde hoe zij en de dorpelingen verheugd zijn met de consequente stroomvoorziening. Ze haalde aan dat het jarenlang wachten toch heeft geresulteerd in iets positiefs en daar zijn de bewoners van het gebied blij mee. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regillio Dodson, wees de gemeenschap erop om zuinig om te gaan met stroom. Hij legde uit dat het niet nodig is om de hele dag door alle elektrische apparaten aan te hebben staan.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles