‘Het volk moet zich laten zien en horen’

“Het volk moet zich laten zien en horen”, zo luidt de boodschap van Arnold Kruisland, oud-diplomaat tevens politicus, naar de gemeenschap toe voor het nieuwe jaar. Dit is volgens hem de enige manier waarop het volk af zal kunnen komen van deze regering. Kruisland, die een van de trekkers is geweest tijdens de protesten in 1992, zegt dat de regering de meerderheid heeft in het parlement, wat ze in staat stelt om door te gaan. Hij benadrukt dat zo lang het welzijn van de president van belang is, met name dat hij niet vervolgd wordt en dat de corruptie voortgang vindt, de president er alles aan zal doen om deze situatie te handhaven.

Kruisland beschrijft het jaar 2016 als een bitter jaar. Hij merkt op dat Suriname in een noodsituatie gebracht is voor wat betreft onze financiële ontwikkeling. De wijze waarop de regering het land bestuurt, brengt Suri-name volgens hem naar de afgrond. De huidige situatie roept herinneringen bij Kruisland op aan de periode, die hij beschrijft als de ‘zogenaamde revolutie’. In die periode waren de rekken in de winkels leeg, stonden mensen in lange rijen om levensmiddelen te bemachtigen en werden er verschillende acties gevoerd. Hij benadrukt dat wij al voor driekwart op weg zijn naar dezelfde situatie. Kruisland voegt er aan toe dat ook bijna de totale middenklasse vernietigd is door de financiële situatie in het land. Hij verklaart dat de regering zegt dat het beter zal gaan in 2017, terwijl economen juist voorspellen dat het slechter zal gaan.

Ook ziet Kruisland 2016 als het jaar van leningen om onze economie staande te houden. Hij ziet geen vooruitzichten voor verbeteringen het komend jaar, daarom vindt hij het belangrijk dat er acties worden ondernomen door de bevolking. De staatsinkomsten zijn volgens Kruis-land minimaal, terwijl de leningen maximaal zijn.

Hij geeft aan dat zolang er niet geïnvesteerd wordt in de productiesector, er geen verandering zal komen in de situatie. De politicus stoort zich er enorm aan dat leden van het parlement napraten wat hun leider zegt en wil doen. Als voorbeeld haalt hij aan de ondersteuning bij de verschillende pogingen om het 8 Decemberstrafproces stop te zetten, namelijk de aanname van de Amnestiewet, wijziging van de Terugroepwet. Toch heeft Kruisland nog hoop voor 2017, omdat er een groot verschil is tussen parlementariërs die zich laten leiden en de rechterlijke macht, die zich laat leiden door de scheiding der machten.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles