Cubaanse muziekformatie geeft terug aan Surinaamse samenleving

De Cubaanse muziekformatie Los Caribeños, die in 2013 tijdens Carifesta deel heeft uitgemaakt van het Cubaans contingent, heeft kortgeleden een cd uitgebracht met diverse bekende Surinaamse nummers.

De cd getiteld ‘El Árbol’, die in zowel het Spaans als Sranan Tongo is uitgebracht, wordt op 24 december aanstaande om 18:30 uur gelanceerd in Hotel Ramada, alwaar de groep op die dag ook een optreden zal geven.

Los Caribeños heeft op de cd ook eigen composities, waaronder ‘Suri-Suriname mi no fergiti yu’ en ‘Mi p’sa deng switi ten’.

Geïnspireerd door de gedichten van Robin ‘Dobru’ Raveles, hebben de Cubanen het ook klaargespeeld om enkele gedichten van onze nationale dichter muzikaal aan te kleden. Het gaat om onder andere de gedichten die in de volksmond bekend staan als ‘Wan Bon’ en ‘Grantangi’.

Volgens Surinames ambassadeur te Cuba, Ike Antonius, die het cd project vanaf het begin heeft helpen coördineren, is het een bijzondere prestatie en een unicum dat niet-Surinamers in hun repertoire ook hebben gekozen voor muzieknummers in het Sranan Tongo, die een boodschap overbrengen van vaderlandsliefde, eenheid en erkentelijkheid voor de culturele uitwisseling, die de afgelopen jaren is gegroeid tussen Suriname en Cuba. Antonius geeft aan dat dit een onderdeel is van de culturele diplomatie, die in de optiek van het ministerie van Buitenlandse Zaken een belangrijk instrument is voor het dichter bij elkaar brengen van volkeren en landen.

Hoogtepunten in de culturele betrekkingen tussen Suriname en Cuba in de afgelopen jaren, zijn de toewijding van Suriname aan het Caribisch Festival van Santiago de Cuba in 2014, de onthulling van het borstbeeld van Dobru te Cuba, Cuba’s participatie in Carifesta en de toekenning van de hoogste culturele onderscheiding van Santiago de Cuba aan ambassadeur Antonius, middels de medaille José María Heredia.

Het is de bedoeling dat de cd rond 29 maart 2017 ook in Havana, ten overstaan van het Corps Diplomatique en de Cubaanse gemeenschap wordt gelanceerd. Hiervoor zal er een ‘Dobru dag’ worden georganiseerd in verband met de herdenking van de geboortedag van Surinames nationale dichter.

De muziekformatie zal naar informatie diverse optredens verzorgen in Paramaribo en Nickerie. De aanwezigheid van Los Caribeños in Suriname is mede mogelijk gemaakt door Hotel Ramada.

More
articles