‘Gewapende Brazilianen kunnen militair detachement overnemen’

Abop-parlementariër Edward Belfort maakt zich zorgen over de militairen die te Boven-Suriname gedetacheerd zijn. Onlangs werden in dat gebied drie militairen van hun wapens beroofd door Brazilianen. “ Deze gewapende Brazilianen kunnen een militair detachement overnemen, ondanks dit gebeurd is, zwijgt de hele top van het ministerie van Defensie en ook de president, die de opperbevelhebber van het Surinaams Nationaal Leger is. Als ik de president was, had ik opdracht gegeven dat deze criminelen binnen 48 uur met hun wapens opgepakt werden.”

Belfort zegt verder aan De West dat deze Brazilianen heel brutaal zijn om de militairen te beroven. Men had volgens de parlementariër gelijk moeten inspringen om deze rovers te ontwapenen. Dit is volgens Belfort een hele ernstige zaak die nare gevolgen kan hebben, omdat de criminelen nu over twee valwapens en een AK-geweer beschikken. Enige tijd geleden vernam de redactie van De West dat er onder de Brazilianen in het binnenland ook personen zijn die een militaire jungle opleiding hebben gehad en daardoor een groot gevaar kunnen betekenen voor de Surinaamse troepen. Volgens Belfort moet men er ook stil bij staan dat Suriname bij deze criminele actie drie militairen kon hebben verloren.

Dit is volgens Belfort weer een goed voorbeeld dat laat zien er geen beleid is. Volgens hem zijn niet alleen de militairen, maar ook de bewoners in die gebieden in gevaar. “Er is weinig controle, toch vond de minister van Justitie en Politie het nodig om een politiepost te Nieuw Aurora te sluiten, omdat er zich daar geen vervelende zaken voordeden.

Ik had nog gewaarschuwd, maar ondanks dat is de politiepost toch gesloten. “Belfort zegt dat het ook heel lang duurt voordat agenten en of militairen in verschillende gebieden aankomen nadat er melding gedaan is van gevallen.” Dat kan ook het geval gaan worden wanneer deze Brazilianen die de militairen beroofd hebben, hun slag willen slaan”, zegt hij.

door Ivan Summerville 

More
articles