Mediamensen meest stressvolle beroepswerkers

Uit een recent bevolkingsonderzoek door het Psychiatrische centrum Suriname (PCS) is de conclusie uit voorlopige cijfers getrokken, dat mediamensen tot de meest stressvolle beroepswerkers behoren. Dit vertelt psycholoog Raj Jadnanansing van het PCS vanmorgen tijdens een training voor mediawerkers met als thema: ‘Ingrijpende gebeurtenissen tijdens het werk’. Deze training werd in het kader van 51 jaar Televisie in Suriname georganiseerd door de STVS in samenwerking met RN Mental Health Services N.V.. De onderwerpen die behandeld werden, zijn: depressie-en angstklachten, stressvolle gebeurtenissen en trauma. Het is gebleken dat mediawerkers tijdens hun werk vaak worden blootgesteld aan minder prettige situaties, zoals aanrijdingen met dodelijke afloop en/of misdrijven. Tijdens de training leerden de mediawerkers omgaan met deze situaties en hoe zij die ingrijpende gebeurtenissen kunnen verwerken.

Naast de media worden werkers in de luchtvaart, de gewapende machten en personeelsleden van ziekenhuizen, ook gerekend tot de meest stressvolle groep. Psycholoog Jadnanansing zegt verder dat het bevolkingsonderzoek in eind juli gestart is in Nickerie en Paramaribo. De onderzoekspopulatie bestond uit 3000 personen, waarvan 1.030 personen uit Nickerie en de rest uit Paramaribo. Het doel was om in kaart te brengen wat de mate is van stress en angst, beleving van personen en het gebruik van alcohol en drugs. Hoewel zij nog bezig zijn de cijfers te analyseren, kan de conclusie getrokken worden dat 10,6% van de bevolking in Nickerie depressief is. Jadnanansing zegt dat dit percentage niet veel verschilt van de rest van de wereld. De eindcijfers van dit onderzoek worden in januari 2017 gepresenteerd.

Het PCS wil dit onderzoek graag landelijk verrichten, maar vanwege een tekort aan bepaalde middelen kan dit niet op korte termijn. Ook omdat het onderzoek met behulp van getraind kader wordt uitgevoerd, zij verlenen assistentie om de 100 vragen goed ingevuld te kunnen krijgen. Zij moeten naast de Nederlandse taal ook het Sranan Tongo en Sarnami machtig zijn. De cijfers worden door de verschillende ressorten en districten gebruikt, zodat zij op de hoogte zijn wat de klachten zijn in hun omgeving en zo hun diagnoses kunnen aanpassen. Mensen die vaak een gevoel van stress ervaren, moeten volgens Jadnanansing veel aan zelfbeheersing werken. Dit kan door te sporten, maar ook meer tijd aan zichzelf te besteden, hoe groot het probleem ook mag zijn. Mocht dit moeilijk zijn, dan is professioneel hulp altijd beschikbaar.

door Kimberley Fräser

More
articles