Pokie vraagt middelen voor Medische Zending

Abop-parlementariër Diana Pokie vraagt aan de regering om de subsidiemiddelen ten behoeve van de Medische Zending, zo gauw als mogelijk over te maken. De Medische Zending (MZ) heeft voor dit jaar niet eens een derde deel van de jaarlijkse subsidie ontvangen. Normaliter krijgt de MZ een bedrag van SRD 27 miljoen per jaar om te zorgen voor gezondheidszorg in het binnenland. Nu niet eens een derde van het bedrag is betaald, ligt de gezondheidszorg in het binnenland letterlijk plat. Intussen is ook de bond bij de Medische Zending onder leiding van Roy Haverkamp, in actie gekomen. Het gevolg is dat de MZ-poliklinieken in Brokopondo en Sipaliwini zijn gesloten. De acties gaan onverkort door, melden medewerkers. Pokie zegt dat het bedrag van SRD 27 miljoen al niet voldoende was om het binnenland te voorzien van goede gezondheidszorg. Er was reeds een verruiming van het budget gevraagd. “Nu zie je dat zelfs die SRD 27 miljoen een probleem vormt voor de regering. Er moet worden betaald voor boottransport en vliegtransport en heel veel andere zaken die al een jaar stil liggen”, aldus Pokie.

Patiënten worden iet snel doorverwezen naar specialistische hulp en indien dat wel wordt gedaan moeten ze zelf voor de rekening opdraaien. Ook moet er worden betaald voor het verblijf in Paramaribo, waardoor de kosten voor de patiënt blijven toenemen. “In Brokopondo aan de Brownsweg heb je maar een arts, die moet het hele dorp  en de omliggende dorpen van medische hulp voorzien. Het hele binnenland heeft maar zes tot acht artsen, dat is ook te weinig”, aldus schetst Pokie een beeld van de huidige situatie.

De grootste teleurstelling is de minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, die ondanks herhaaldelijke verzoeken aan hem vanuit de vaste commissie van Volksgezondheid in De Nationale Assemblee (DNA), waarvan Pokie ook deel uitmaakt, de middelen toch niet heeft overgemaakt. “Er wordt aan ons gezegd dat ze wel worden overgemaakt, maar uiteindelijk zien we toch niks gebeuren”, aldus Pokie. Ze vindt dat de regering met spoed in het parlement bijeen moet komen om te debatteren over de gezondheidzorg die in ons land steeds verder aan het verslechteren is.

door Seshma Bissesar

 

 

More
articles