Hernieuwbare Energie brengt grote uitdagingen voor EBS

Rabin Parmessar, directeur van de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) presenteerde vanmorgen in het Lalla Rookh gebouw onder andere de uitdagingen voor de EBS om over te gaan tot het leveren van hernieuwbare energie. Parmessar hield een presentatie in verband met de lezing: ‘Renewable Energy: Towards a Broader Approach for a Viable Industry in Suriname’, die georganiseerd werd door het Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA), het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en het United Nations Development Programm (UNDP) in samenwerking met het Suriname Business Forum (SBF).

De uitdagingen die de EBS-directeur opsomt, zijn als volgt: elektriciteitswet, gekwalificeerd personeel, zich aanpassen aan de hernieuwde energie en buitenlandse investeerders. Parmessar legde de nadruk op het laatstgenoemde, waarbij er niet altijd een soepele samenwerking is met de buitenlandse investeerders, zoals de UNDP.

Volgens de EBS-directeur hebben organisaties vaak makkelijk praten wanneer zij aangeven dat de overheid niet genoeg doet om innovaties te brengen binnen de energiesector in Suriname. Er liggen volgens hem heel wat plannen klaar die ervoor kunnen zorgen dat de energiesector in Suriname naar grotere hoogtes gebracht kan worden, echter duurt het jaren voordat investeerders hun goedkeuring geven. Het doel van deze activiteit is om een platform te creëren dat de productie en het gebruik van duurzame energie stimuleert. Parmessar ging ook in op de plannen welke de EBS het komende jaar wil uitvoeren, waarbij hernieuwbaar energie centraal staat. Om over te gaan naar hernieuwbare energie in Suriname, zal er eerst gekeken moeten worden naar landen in de regio en wat de positie van Suriname is binnen deze sector. Met de private sector die volgens Parmessar vaak klaagt over de tarieven, zou hij graag beter willen communiceren. Thans moedigt hij ondernemingen aan om onder ander kabelfabrieken op te zetten in Suriname.

Volgens Gilbert Van Dijk, general manager van de SBF, werd deze activiteit georganiseerd om een onafhankelijk platform te creëren dat de productie en het gebruik van duurzame energie stimuleert. Renewable Energy: Towards a Broader Approach for a Viable Industry in Suriname, maakt deel uit van een tweejarig project: ‘Feasibility for the production of Biofuel from Mined-Out Bauxite Lands in Moengo, Suriname’, dat werd opgericht door de UNDP onder auspiciën van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen in samenwerking met IICA.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles