Berging van de Goslar

De West is op uitnodiging van Sebida N.V. op bezoek geweest om te praten over de berging van de Goslar. Wij spraken de CEO van het bedrijf, Ben Toppin. Sebida N.V. is een holding die zich bezighoudt met educatie, projectontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek op sociaal-maatschappelijk niveau. Het bedrijf is in januari 2016 opgericht. Sebida N.V. heeft middels documentatie bewezen dat zij de toestemming van het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft gekregen om als tussenpersoon op te treden tussen de overheid en de mensen die de berging van de Goslar op zich zullen nemen en tevens de documentaire zullen maken.

Het begon allemaal toen een groep investeerders op bezoek was in Suriname om te kijken wat ze konden doen. De ogen van de investeerders vielen tijdens een rondleiding op het wrak van de Goslar. Na het verhaal over de Goslar gehoord te hebben, was een van de investeerders bereid om wat met het schip te doen, wat resulteerde in een documentaire en eventuele berging van het schip. Het proces betreffende het onderzoek over het Duitse schip is in de ijskast beland. Van het jaar is besloten dit project weer op te pakken. In een gesprek met de president op 8 maart hebben zij toestemming gekregen. Inmiddels zijn er volgens Sediba N.V. al gesprekken gevoerd met het ministerie van OW, het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS). Echter is nog lang niet alles in kannen en kruiken.

Sebida geeft aan dat zij na is gegaan hoe dit project zoveel mogelijk in het voordeel van Suriname te brengen. Zo is er aan de productiemaatschappijen gevraagd als lokale mensen mogen meelopen tijdens het project, dus een training on the job met daaraan gekoppeld een certificaat. Sebida N.V. zegt dat zoveel mogelijk inkopen gedaan zullen worden in Suriname om zodoende deviezen binnen te halen. In de komende weken zal een technisch team, bestaande uit Surinaamse en buitenlandse deskundigen, onderzoek doen over de haalbaarheid en de effecten van het bergen van de Goslar. Dit zullen zij doen middels computersimulaties. Ook al zou de berging van de Goslar niet mogelijk zijn, dan zal er toch een documentaire over het schip worden gemaakt. Sediba N.V. zegt dat een productiemaatschappij bereid is om ook een speelfilm te maken over de Goslar. De looptijd van dit project is 8-12 maanden.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles