Wat je wel en niet mag tijdens je zwangerschap

Een zwangere vrouw heeft de verantwoordelijkheid voor het extra leven dat in haar groeit. Dat baby’tje dat nu groeit wordt al beschermd, maar het ligt aan jou als moeder om te zorgen voor goede voedingsstoffen, de juiste hoeveelheid aan beweging en dat factoren van buiten geen invloed hebben op de groei van jouw kindje. Er zullen daarom verschillende dingen zijn die je liever kunt vermijden wanneer je moet denken aan de gezondheid van je ongeboren kind. Hieronder zijn de meest belangrijke punten uitgewerkt.

Sauna
Tijdens de eerste drie maanden is het niet raadzaam om in de sauna te gaan. De infraroodsauna is totaal verboden voor een zwangere. Bij een hotstone sauna kan je liever niet langer dan tien minuten blijven en je mag ook niet gelijk onder een koude douche gaan. Rond de laatste weken van je zwangerschap wordt geadviseerd om niet meer in de sauna te gaan.

Vliegen
Na 32-24 weken zwangerschap wordt het afgeraden om te gaan vliegen, omdat je dan riskeert dat je in het vliegtuig bevalt. Veel vliegtuigmaatschappijen weren daarom hoogzwangere vrouwen. Medisch gezien kan het echter geen kwaad.

Bukken, hurken, knielen
Tijdens de eerst maanden van de zwangerschap is het nog steeds mogelijk dat je kan bukken, hurken en knielen om bepaalde dingen op te pakken of om bepaalde acties te verrichten. Naarmate de buik groter wordt, zal je merken dat dit lastiger wordt. Het is dan ook verstandig om te luisteren naar je lichaam. Voorkom daarom tijdens je zwangerschap zoveel mogelijk dat je moet bukken, hurken of knielen. Gedurende het laatste trimester mag je dagelijks niet meer dan eenmaal per uur hurken, knielen, bukken of staan. Til zo min mogelijk gedurende de hele zwangerschap en tot drie maanden na de bevalling.

Vitamines en foliumzuur
Gezonde hoeveelheden consumeren. Het gaat hier om kwaliteit boven kwantiteit, want je moet niet ineens voor twee gaan eten. Sommige zwangere vrouwen maken misbruik van deze periode en gaan meer eten met het excuus dat ze voor de baby eten. Wat wel heel belangrijk is naast een gezond eetpatroon, is dat er tijdens de eerste 4 maanden foliumzuur moet worden ingenomen en na de 4de maand prenatale vitaminen.

Alcohol en drugs
Het gebruik van alcohol en drugs in de zwangerschap is sowieso uit den boze. Het kind kan er levenslang klachten van overhouden. Soms kom je artikelen tegen die beweren dat een glaasje wijn geen kwaad kan, maar recente onderzoekers zijn weer een andere mening toegedaan. Zij adviseren om het liever niet te doen, want alcohol kan enorme schade aan de ongeboren vrucht veroorzaken, zoals een laag geboortegewicht, fysieke en geestelijke achterstand, gedragsproblemen op jonge en latere leeftijd.roken-zwangerschap

Niet meer roken
Het ongeboren kind kan veel schade ondervinden van een moeder die rookt. Wanneer een moeder rookt, is de toevoer van bloed naar de placenta minder, waardoor de baby minder zuurstof krijgt en hierdoor wordt de groei vertraagd. Alsook zorgt tabak ervoor dat schadelijke stoffen in het bloed van het kind terechtkomen.

Moeders die roken, moeten zich ervan bewust zijn dat hun gedrag de kans op een te laag geboortegewicht, vroeggeboorte, klompvoetje en hazenlip, verminderde longfunctie, astma en oorinfecties kunnen vergroten. Ook is de kans op wiegendood of overlijden tijdens de zwangerschap groter. Dus als je zwanger bent en jij of je partner is een roker, dan heb je nu genoeg redenen om te stoppen.zwangerschap-drinken-alcohol

Medicamenten
Alles wat je consumeert, komt ook in je bloed terecht en komt ook bij je baby. Daarom worden zwangere vrouwen geadviseerd, om voorzichtig te zijn met medicijnen. Wanneer medicijnen worden voorgeschreven door een arts die niet op de hoogte is van je zwangerschap, kan die verkeerde medicamenten voorschrijven. Geef dus altijd vooraf aan dat jij in de verwachting ben. Ook als je zelf iets bij een apotheek of drogist mocht kopen, vraag of de medicijnen schadelijk zijn voor de zwangerschap.

Listeria bacterie
Bepaalde gerechten mag je sowieso gedurende je zwangerschap niet eten, maar ook rauwe vis of rauwe vleesproducten moet je laten staan, want je kunt daardoor besmet raken met de listeria bacterie. Deze bacterie kan de gezondheid van de ongeboren baby aantasten. Naast rauw vlees en rauwe vis, mag je ook geen rauwe melk en rauwe melkkazen zoals brie en camembert consumeren. Je moet altijd goed de verpakking lezen, als er staat ‘au lait cru’ (=gemaakt van rauwe melk), gebruik het dan niet.

Vitamine A
Teveel leverproducten (leverworst, paté) eten, wordt ook sterk afgeraden tijdens de zwangerschap. Dit is omdat de vitamine A die in deze producten zit, ook schadelijk kan zijn voor de baby.zwangerschap-eten-haring

Wat mag je niet eten ?
• Rauwe eieren of producten die met rauwe eieren gemaakt worden.
• Rauw vlees of rauwe of gerookte vis.
• Roofvissen zoals tonijn, zwaardvis, haai, snoekbaars of koningsmakreel. Tonijn uit blik mag wel!
• Kaas die van rauwe melk is gemaakt. Bijvoorbeeld brie en camembert. Te herkennen aan de woorden au lait cru op de verpakking.
• Lever en leverproducten, of ander orgaanvlees.
• Drop in grote hoeveelheden. Of zoethoutthee.
• Kalebaskalk, oftewel Pimba.zwangerschap-eten

Bronnen: https://www.24baby.nl/zwanger/gezondheid/wat-mag-je-niet-als-je-zwanger-bent/, http://www.allesoverkinderen.nl/ne_zwanger_niet_doen.htm, http://www.leefwijze.be/wat-mag-ik-niet-meer-doen-tijdens-mijn-zwangerschap/, https://www.dokterhoe.nl/artikel/2/fysieke-belasting/23/wat-kunt-u-zelf-doen/6/buigen-bukken-hurken-en-knielen,

More
articles