Dew Sharman: ‘Premieverhoging SZF op verkeerd moment’

De verhogingen die de  Stichting Staatsziekenfonds (SZF) per 1 januari wil doorvoeren voor vrijwillig verzekerden, komen op een verkeerd moment. Dat vindt VHP-parlementariër Dew Sharman, die van huis uit arts is. Gezien de economische omstandigheden waarin het land verkeert, moet de bevolking volgens hem niet opgezadeld worden met nog meer verhogingen. Gezondheidsinstituten kunnen bovendien vanwege de economische situatie ook niet optimaal zorgen voor een goede dienstverlening. “Wat ik mij als eerste afvraag, is of de tarieven per se nu moeten worden verhoogd, gezien het financieel plaatje waarin Suriname nu verkeert”, aldus Sharman.

Hij benadrukt dat de groep vrijwillig verzekerden bestaat uit kleine ondernemers en zelfstandigen die hun premies uit hun eigen zak betalen. “Deze groep heeft het al enorm moeilijk.” De parlementariër voorspelt dat de vrijwillig verzekerden de premies op een gegeven moment niet zullen kunnen betalen en op de stoep van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zullen belanden. “Dit betekent dan een extra druk op het budget van het ministerie voor wat betreft de medische zorg,” zegt Sharman. Hij vindt dat het SZF de maatregel moet heroverwegen.

“Tegenover de slechte financiële situatie van Suriname staat ook nog de dienstverlening in de gezondheidszorg, die met de dag achteruit gaat”, zegt Sharman. “Zowel de dienstverlening in de primaire als de secundaire sector, laat te wensen over. Er zijn geen medicijnen in voorraad. Mensen moeten van de ene apotheek naar de andere op zoek naar medicijnen en als ze het vinden, is het te duur. Heel veel medicijnen komen niet eens voor op de lijst van SZF”, aldus Sharman. Hij benadrukt dat gezondheidszorg samen met onderwijs betaalbaar moeten zijn voor de gemeenschap. De vele problemen waarmee de gezondheidszorg kampt, hebben volgens hem niet alleen te maken met het wegvallen van de subsidies, maar zijn ook het gevolg van de aanname van een gammelende wet Basiszorgverzekering. “De president had vorig jaar in november beloofd om met een amendement te komen , maar ik merk er nog niks van”, aldus Sharman.

-door Seshma Bissesar-

 

More
articles