Tijdelijke opening brug Brazilië en Frans-Guyana

De samenwerking tussen de Braziliaanse en de Franse autoriteiten begint concrete vormen aan te nemen. Na enkele jaren van nauwe samenwerking op het gebied van grensoverschrijdende criminaliteit en informatieuitwisseling is het tijd voor de symbolishe bevestiging van deze samenwerking namelijk de tijdelijke opening van de brug over de Oyapockrivier die Brazilië met Frans Guyana verbindt. Enkele knelpunten blijven echter nog een discussiepunt tussen de landen zoals die van de verzekeringen en het transport; maar de eerste stappen zijn al gezet en in januari mogen de eerste personen genieten van de oeververbinding zonder gebruik van korjaaltjes. Na jaren van bespotting door de Frans Guyanese inwoners, zijn de gemengde commissie bestaande uit Braziliaanse en Franse transporteurs er uiteindelijk uit. Een agenda met een tijdelijk karakter voor de gedeeltelijke opening van de brug over de Oyapock rivier is eindelijk ‘beklonken’. Dit gebeurde tijdens de tiende bijeenkomst van de CMT, oftewel de grensoverschrijdendesamenwerking tussen Brazilie en Frankrijk. De vergadering ving aan met 1 minuut stilte ter herdenking van de overledenen van het Braziliaanse voetbal team Chapecoense. Na de stilte hebben de twee delegaties er geen gras over laten groeien en zijn gelijk aan de slag. Binnen enkele minuten werd een schema opgesteld voor de opening van de brug. Het gaat om een tijdelijke opening die eerder is besteed om na te gaan, of de brug voldoet aan alle technische eisen die worden bijgesteld. Eind januari kunnen de eerste personen en privé voertuigen over de brug. Eindelijk! Want de brug is al enkele jaren af, maar is nooit in gebruik genomen, hetgeen voor heel veel spot en kritiek heeft gezorgd vanwege de Franse belastingbetaler. Er werden vaker data aangekondigd voor de opening van de brug, de laatste één jaar geleden vlak voor de olympische spelen. De brug heeft maar liefst 24 miljoen euro gekost.

Voorlopig zijn er nog geen plannen om de oeververbinding te openen voor commercieel transport. Al jaren, zoals dat ook het geval is met Suriname, is er een gehaal en getrek omtrent regelgeving. Frans Guyana is onderdeel van Frankrijk en moet dus voldoen aan strenge Europese eisen; verzekering, keuringen, vergunningen, werkuren en tijden. Dit om oneerlijke concurrentie uit andere landen te voorkomen. Suriname en Brazilië vormen daar geen uitzondering op. Maar waar Suriname het dossier vermoedelijk in een lade heeft gestopt, heeft Brazilië zich ingezet voor het zoeken naar oplossingen. Deze zijn nog lang niet allemaal gevonden, maar het is te verwachten dat tijdens de volgende vergadering op 3 fébruari 2017 enkele knelpunten zullen worden besproken en weggenomen. Een punt betreft de hoge verzekeringstarieven die de Braziliaanse conducteurs niet kunnen opbrengen ;

« de verzekeringskosten in Frankrijk zijn erg hoog ; ongelimiteerde vergoeding voor lichamelijke schade aan alle slachtoffers, buiten de schuld om van de conducteur en schade aan goederen tot 1,125 miljoen euro zijn daar ook deel van. Dat is het «  groenekaart » systeem » wist Loup de Freminville, verzekeraar in de Franse Antillen te vertellen. Hij vergelijkt daarmee de verzekering van de Brazilianen die slechts dekking verschaft tot 4200 euro per persoon en die alleen de ziekenkosten dekt.

Tijdens de 10de vergadering het komende jaar zullen beide delegaties zich over dit vraagstuk buigen. Tot dan wordt de eerste oefening gehouden op 16 januari. Slechts personen en auto’s van toeristen worden dan over de brug gelaten.

More
articles