“We will blow people’s mind.” Deze markante uitspraak doet de waarnemend-directeur van het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur), Mike Antonius, in het programma Telesur Informatief.
Antonius gaat onder meer in op de lening van Telesur bij de Staat. Hij benadrukt dat de lening slechts middelen vertegenwoordigt ten behoeve van het nationaal breedbandplan. De lening heeft een looptijd van twintig jaar tegen een rente van 2 procent met een aflossingsvrije periode van vijf jaar. Er is geen sprake van dat Telesur als onderpand zal dienen. Antonius: “De lening is een gewaagde stap, maar zal ons als bedrijf, de overheid en de gemeenschap, veel kansen bieden. Over twee jaar kunnen we al de vruchten plukken. De vaste breedbandverbindingen zullen aanzienlijk verbeteren, and we will blow people’s mind.”
In het programma Telesur Informatief wordt een terugblik gedaan op de technische ontwikkelingen binnen het bedrijf in de afgelopen 35 jaar.
De discussie welke richting het bedrijf moet opgaan, kwam 35 jaar geleden reeds aan de orde bij de transformatie van ‘s Lands Telegraaf en Telefoondienst (LTT) naar Telesur.
In de eerste aflevering van het programma waren naast Antonius ook voormalig directeur John Neede en Theo Linscheer (eerste projectmanager) aanwezig.
Volgens Neede was de omzetting noodzakelijk om meer slagvaardigheid te creëren voor de bedrijfsvoering en meer tools te geven aan de directie om te kunnen handelen en te integreren in het wereld telecommunicatie gebeuren. Op 1 januari 1981 was het zo ver. Linscheer was de projectmanager van het eerste integrale telecommunicatieproject (ITP). Met dit ITP-project was een financiële investering van 77 miljoen Surinaamse gulden gemoeid. De investering kreeg de goedkeuring van de minister van Openbare Werken en de regering van Suriname. De uitbreiding betekende een groei van 13.000 naar 30.000 aansluitingen binnen een jaar. De inkomsten namen navenant toe. De vernieuwde infrastructuur zorgde ervoor dat er efficiënter werd gewerkt, waardoor de kosten afnamen. “Nog steeds maken wij dankbaar gebruik van het netwerk dat initieel is opgezet voor spraak. Vanaf 1995 loopt hierover ook dataverkeer ”, zegt Linscheer. Hij uitte zijn bezorgdheid erover dat Telesur vijftien jaar achterloopt op de technische levensduur van de infrastructuur.
De waarnemend directeur stelde hierop als volgt: “Willen wij voorzien in de huidige en toekomstige behoefte van de klant, dan zullen we de nodige voorzieningen moeten treffen, met name de capaciteit verruimen. In dat kader moeten de nodige investeringen verricht worden op het het vaste netwerk. Het nationaal breedbandplan houdt in dat de huidige koperinfrastructuur vervangen wordt met een glasvezelnetwerk dat meer mogelijkheden biedt. Binnen de planning is opgenomen dat het servicemodel van Telesur zal veranderen. Op een verantwoorde manier zal de gemeenschap tijdig geïnformeerd worden om een beter beeld te creёren over het nationale breedbandplan en de daarmee gepaard gaande lening.” Volgens Antonius is het niet verantwoord om dergelijke investeringen te doen uit liquide middelen. Een commerciële lening is ook niet aantrekkelijk, vandaar dat is gekozen voor de lening bij de overheid met gunstigere voorwaarden dan bij een commerciële instelling.