Het personeel van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is sinds vanmorgen in een spoedberaad bijeen, omdat er ontevredenheid heerst over hoe de leiding van de bank omgaat met de belangen van het personeel. Het gaat hier om een spontane actie, nadat de bond het personeel te woord had gestaan, is het werk hervat. Lesley Blokland, voorzitter van de Algemene Bond voor Bankpersoneel in Suriname (ABBS), zegt dat de leiding van de bank voorbij gaat aan de overeenkomsten die gesteld zijn in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Blokland wijst erop dat er met de leiding is overeengekomen, dat wanneer een sterke stijging van de kosten van het levensonderhoud zich voordoet gedurende de looptijd van de cao, de partijen met elkaar dienen te onderhandelen over een nadere aanpassing van de salarissen. Hoewel deze clausule volgens de voorzitter al jaren is opgenomen in de cao, is er tot op heden maar één keer een aanpassing geweest sinds de inflatie van het vorig jaar. Bij de inflatie van 25 procent heeft de leiding een loonaanpassing aan de werknemers toegekend van 5 procent. De inflatie is inmiddels 80 procent, maar volgens Blokland blijft een nadere aanpassing uit. De leiding van de CBvS houdt het personeel steeds voor dat de bank in de rode cijfers zit en dat er verlies wordt geleden, waardoor er niet kan worden voldaan aan de overeenkomst.
Blokland zegt verder dat het personeel genoegen heeft genomen met 5 procent loonaanpassing in januari, in de veronderstelling dat er bij een voortdurende inflatie, wederom een looncorrectie zou plaatsvinden. Werknemers van andere banken hebben inmiddels al een looncorrectie gekregen die ligt tussen de 12 en 15 procent.
De ontevredenheid van het personeel neemt zienderogen toe, want andere banken zijn hun medewerkers al tegemoet gekomen. Volgens de bondsvoorzitter levert praten met de bond geen oplossing op voor de situatie van het personeel, want men blijft voet bij stuk houden dat er geen verhoging toegekend kan worden. Er zijn reeds drie gesprekken gevoerd met de leiding, tevens heeft de bond ook een schrijven aan de leiding gestuurd. In de laatste brief die de bond heeft ontvangen van de leiding, wijst men erop dat er nu gekeken moet worden naar de ontwikkelingen in 2017. Blokland zegt dat de bond dit ervaart als een weigering om de cao uit te voeren.
Volgens de juristen van de bond zijn er harde punten aangehaald waarom de leiding van de bank wel in staat is om de cao uit te voeren. Er wordt vanuit gegaan dat de CBvS de cao alleen in het geval van faillissement niet hoeft na te leven. “Maar geen enkele centrale bank raakt ooit failliet”, benadrukt Blokland. De voorzitter zegt dat de bond van mening is dat het personeel niet de dupe mag worden van wanbeleid. “Want als er gezegd wordt dat de bank in de rode cijfers zit, dan wil dat zeggen dat er ergens wanbeleid gevoerd wordt”, aldus Blokland.
Gezien de gesprekken met de leiding niets opleveren voor het personeel, gaat de bonden nu toe over om de hulp in te roepen van de Bemiddelingsraad. De bond hoopt dat de raad kan bemiddelen tussen het dispuut tussen de twee partijen.
door Richelle Mac-Nack