Suiker consumeren, is sluipend gevaar

Veel mensen zijn verslaafd aan suiker. De drang naar iets zoets is bij deze mensen zo hoog, dat zij er onrustig van worden. Deze mensen hebben het idee dat zij door iets zoets te consumeren, meer energie krijgen en daarom doen zij van alles om suiker naar binnen te krijgen. Suiker wordt thans getypeerd als een drug. Het is erg verslavend en het heeft een sluipend gevaar voor de gezondheid van de mens. Maar wat is suiker precies?

Wat is suiker?
Suikers zijn enkelvoudige koolhydraten die van nature voorkomen in alle soorten groenten en fruit en in tal van andere voedingsproducten. Wanneer wij over suiker spreken, dan bedoelen we meestal saccharose of sucrose afkomstig van suikerbiet of suikerriet. Chemisch gezien is saccharose een combinatie van twee kleinere koolhydraten, glucose (of druivensuiker) en fructose (of vruchtensuiker). Lactose is de enige suiker van dierlijke oorsprong die in alle dierlijke melk voorkomt. Omdat lactose minder zoet is dan fructose of saccharose, smaakt melk niet zoet, hoewel het suikergehalte hoog is (4,5% in koemelk, 7% in moedermelk).Suiker wordt niet alleen gebruikt in voedsel vanwege de zoetheid, maar ook als bewaarmiddel (bv. in jam), smaakversterker (van bv. gekookte groenten) en om structuur te geven aan voedsel.(bron: gezondheidnet.nl)suiker-snoep-zoet-sweets

Suiker is goedkope grondstof
Suiker wordt in de voedingsindustrie bijna overal in verwerkt. De mens raakt onbewust verslaafd eraan, omdat deze goedkope grondstof overal in zit. Om een voorbeeld te geven, denk maar aan de smaak van tomatenketchup, pindakaas, brood, mayonaise enz. Als je niet gelooft dat hier suiker in zit, moet je de etiketten goed bekijken.

Suiker wordt verborgen onder andere namen
Suiker wordt op verschillende manieren verstopt in producten en vaak genoeg onder andere naam. Wanneer je op het etiket leest: glucosestroop, dextrose, sacharose, melasse, maltodextrine, karamel, lactose, monosacharide, muscovado, polysachariden, fructose, agave, ahornsiroop, disachariden, treacle, en stevia, dan begrijp je hoe de consument misleid wordt door de voedingsmiddelenindustrie. Daarom moeten wij ons ervan bewust zijn van wat wij als mens consumeren, want het eten van pasta, witbrood en rijst, heeft ook hetzelfde effect op het lichaam als suikerfastfood-suiker

Het resultaat van suiker
Er zijn veel verschillende onderzoeken gedaan over de negatieve gevolgen van langdurige suikerconsumptie. Hieronder worden de meest belangrijke opgenoemd:
1) Je ben sneller moe en hebt gebrek aan energie, want voedsel met een hoog suikergehalte zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt, op dat moment voel je je energieker, daarna daalt je bloedsuikerspiegel en voel je je weer vermoeid. Je lichaam zal dan weer vragen naar iets zoets.
2) Wanneer je de hele dag door verlangt naar zoetigheid, dan is de kans groot dat je suikerverslaafd bent. Het overtollig consumeren van suiker kan het lichaam vatbaarder maken voor ziektes.
3) Het consumeren van te veel zoetigheid, kan je immuunsysteem verzwakken, waardoor je lichaam geen weerstand kan bieden tegen een griepje.
4) Als je lichaam voelt dat iets niet in orde is, zullen ook je emoties daarvan last ondervinden. Wanneer je lichaam zich vermoeid en belabberd voelt, zal dat ook psychische gevolgen hebben. Mensen die verslaafd zijn aan suiker, kunnen depressiesymptomen ervaren. Deze verslaafden kunnen angstaanvallen krijgen of kunnen ook waanideeën visualiseren.
5) Mensen die grote hoeveelheden aan suiker eten, kunnen last hebben van ontstekingen in het lichaam. Daarmee wordt bedoeld dat acne, eczeem of een vette huid veroorzaakt kan worden door suiker. Wanneer deze mensen suiker uit hun eetpatroon verwijderen, merken zij dat hun huid aanzienlijk vooruit gaat.
6) Het menselijk lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid aan suiker verwerken. Mensen die te veel suiker eten, zorgen ervoor dat de calorieën die zij consumeren met suiker worden omgezet in lichaamsvet. Het gevolg is dat deze mensen vrij snel een gewichtsprobleem hebben, waardoor er ook weer gezondheidskwalen ontstaan, zoals een te hoog cholesterol en hartproblemen.
7) Al heel vroeg willen wij onze kinderen leren hoe slecht suiker is voor hun gebit. Maar volwassenen vergeten dat suiker ook voor hun gebit schadelijk kan zijn. Suiker kan overal gaan zitten, je tandglazuur kan daardoor wegrotten en het kan ook zorgen voor pijnlijke gebitsproblemen.junk-food-fast-food-suiker

Synthetische zoetstoffen zijn géén alternatief
Er is naast alle verschillende soorten suiker, ook een breed assortiment aan synthetische zoetstoffen die suiker kunnen vervangen. Deze zoetstoffen vind je in lightproducten en bevatten geen calorieën. Helaas werken deze zoetstoffen ook verslavend, want ze blijven de drang naar zoetigheid activeren. Daarnaast zijn deze stoffen chemisch, dus niet natuurlijk voor het menselijk lichaam.

Suiker met mate
• Wees je ervan bewust dat frisdranken en fruitsappen een hoge hoeveelheid suiker bevatten. Verse sappen hebben het voordeel dat die vitamine C bevatten. Belangrijk is om een bewuste keuze te maken.
• Matig de consumptie van voedingsmiddelen die hoge vetgehaltes in combinatie met suiker bevatten. De calorieën die in suiker zitten kunnen samen met vet snel omgezet worden in vetophoping en gewichtstoename.
• Wanneer je de drang hebt om iets zoets te eten, omdat je moe bent of weinig energie hebt, kan je liever kiezen voor een stukje fruit of een handjevol nootjes. Dit soort voedingstoffen leveren langzaam energie, waardoor het lichaam deze stoffen langzaam verwerkt in plaats van de geraffineerde suikers.
Advies
Als er momenten zijn wanneer je toch iets zoets lust, kan je altijd gedroogd fruit of wat honing, kokosbloesemsuiker of goede ahornsiroop aan je eten toevoegen. Om gerechten een wat zoete smaak te geven, kan je dadels of rozijnen gebruiken. De kunst is om de juiste hoeveelheden aan suiker te gebruiken, want het menselijk lichaam heeft nog steeds een bepaald percentage nodig.

Bronnen: http://energiekevrouwenacademie.nl/suiker-killer-van-je-energie-en-gezondheid/,http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6410, https://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/waarom-is-suiker-slecht-voor-je, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/49154-suiker-niet-zo-slecht-als-je-denkt.html, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/127560-vijf-redenen-waarom-suiker-een-verborgen-killer-is.html, http://healthbytes.me/tien-waarschuwingstekens-dat-je-teveel-suiker-eet/,

More
articles