Schoolvervoer Commewijne plat

Gisteren waren de leerlingen van het district Commewijne de dupe vanwege stakende schoolvervoerders. De schoolvervoerders binnen Commewijne zagen zich genoodzaakt het werk lam te leggen, omdat ze al twee maanden niet uitbetaald zijn voor hun verdiensten. Ralph Maroeia, die actief was in het Jeugdparlement, zegt in gesprek met De West dat hij vanaf het begin van het nieuwe schooljaar geluiden hoort dat het schoolvervoer niet optimaal functioneert. Hij zegt steeds hetzelfde verhaal te horen als hij het probleem voorlegt aan leden van De Nationale Assemblee of jeugdparlementariërs. Aan Maroeia wordt steeds voorgehouden dat de bonnen bij het ministerie van Financiën liggen en dat zij de overmakingen dienen te plegen. Het uitblijven van de betalingen heeft tot gevolg dat de buschauffeurs geen geld hebben om benzine te kopen, met als gevolg dat zij niet zijn uitgereden. Helaas heeft dit probleem zich voorgedaan, terwijl het schoolonderzoek vandaag van start is gegaan.

Een deel van de schoolbussen heeft vandaag het werk wederom hervat.

De volksvertegenwoordiger van Commewijne, Ingrid Karta-Bink, zegt dat ze gisteren meteen aan de bel heeft getrokken bij de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, toen bleek dat het schoolvervoer lam was gelegd. De minister heeft op zijn beurt ervoor gezorgd dat alle bonnen bij het ministerie van Financiën terecht zijn gekomen. Karta-Bink wist te vertellen dat enkele betalingen reeds zijn gedaan.

De directeur van Mulo Ellen, de heer Ramdien, bevestigt dat enkele buschauffeurs het werk weer hebben voortgezet. Hij wist te vertellen dat de chauffeurs die de leerkrachten vervoeren, hun gelden reeds hebben ontvangen. Hij zegt dat het dit schooljaar de eerste keer is dat de schoolbuschauffeurs het werk hebben neergelegd. De directeur zegt dat de staking niet van invloed is geweest op het schoolonderzoek dat vandaag van start is gegaan. Dit komt omdat de leerkrachten ruim van te voren geoefend hebben met de leerlingen. Vandaag doen de leerlingen het schoolonderzoek in het vak Nederlands, mocht het een ander vak zijn, dan vreest de directeur wel dat het in gedrang zou komen door de staking.

Eigen regeling

Ramdien zegt dat de school zich heeft aangepast aan de problemen die kunnen ontstaan met het schoolvervoer. Samen met de ouders is er afgesproken om de leerlingen in zo’n situatie toch naar school te brengen. Ramdien zegt dat hij ouders heeft aangespoord om te kijken welke leerlingen in dezelfde buurt wonen, waardoor ouders samen kunnen werken om de kinderen op zulke dagen toch naar school te brengen. Als de leerlingen naar school zijn gebracht, dan zorgt de school zelf ervoor dat ze veilig naar huis worden gebracht na schooltijd. De school betaalt een bepaald bedrag om deze groep leerlingen thuis af te zetten. Een langdurige staking zou volgens Ramdien wel nadelig uitpakken, omdat de vervoerskosten dan wel erg hoog worden voor de school.

Maroeia hoopt dat de regering prioriteiten stelt aan het onderwijssysteem, zodat soortgelijke problemen tot het verleden zullen behoren.

door Richelle Mac-Nack

More
articles