OOK TELESUR SLACHTOFFER BELEID

Er dreigt grote dyugu dyugu bij Telesur en wel naar aanleiding van de schorsing van financieel directeur Russ Headley. Het is al enige tijd bekend dat Headley niet op één lijn zit met de door de NDP gedomineerde Raad van Commissarissen binnen het bedrijf. Er worden thans allerlei drogredenen opgeworpen om Headley die dagelijks met zijn neus op de cijfers van het bedrijf zit, weg te werken.

Zo is het geen geheim dat ook Telesur door het gevoerde wanbeleid van de regering Bouterse en haar trawanten, geplekt bij Staatsondernemingen, in  grote financiële problemen is geraakt. Telesur, een bedrijf dat door haar internationale verbindingen en glasvezelkabelconnecties als een deviezen verdienend bedrijf kon worden gezien, is de laatste jaren door de regering uitgehold. Nadat de deviezeninkomsten van Staatsolie en dus van Staat, door daling van de aardolieprijs van 100 dollar per barrel zakten naar onder de 50 dollar en ook de goudprijs aanmerkelijk zakte, ging de regering ook in de deviezenpot van Telesur graaien. Bij alle deviezen verdiende staatsinstellingen ging men harde valuta afromen om te kunnen overleven. Dit betekende een enorme verzwakking voor deze bedrijven. Een verzwakking die er recentelijk in heeft geresulteerd dat men 300 miljoen dollar moest gaan lenen om Staatsolie van een overname te kunnen redden. Er wordt niet veel naar buiten gebracht over de financiële positie van Telesur, maar die moet thans zo aanmerkelijk zijn verzwakt dat men bij de regering Bouterse II zelfs zover wenst te  gaan het bedrijf te verkwanselen aan het Chinese Huawei.  Het moet dan heten dat Huawei een lening zal verstrekken aan Telesur om te kunnen moderniseren, terwijl bij die lening natuurlijk ook direct het gevaar ontstaat dat bij het in gebreke blijven van de terugbetaling van de lening, Huawei een onverantwoorde inbreng krijgt in ons gehele telecommunicatiegebeuren. Een inbreng die de onafhankelijkheid van Telesur ten opzichte van Huawei helemaal teniet zal doen. En dat gevaar heeft de heer Headley vermoedelijk heel goed ingezien en hij heeft er tot nog toe alles aan gedaan om een te innige omhelzing van het Chinese Huawei af te houden. Huawei probeert natuurlijk met deze zogenaamde lening Telesur in te palmen en dat weet Headley. De regering Bouterse II is echter zo roekeloos in haar beleid, dat het haar vermoedelijk een worst zal wezen hoe Telesur uit de financiële misère geraakt.

Telesur, een bedrijf dat zes jaar geleden nog haar eigen financiële boontjes kon doppen, is  zoals voormeld, helemaal door het waardeloze financiële en monetaire beleid van deze regering in de problemen geraakt. Het financiële vraagstuk van dit bedrijf schijnt erger te zijn dan we hadden kunnen vermoeden.  Headley weet er alles van en ook zijn voorgangers hebben de neergang kunnen zien aankomen. En wat doet de regering Bouterse, men kijkt naar het buitenland en in dit geval naar China om nog te redden wat er te redden valt en kijkt dan niet naar de gevolgen die  de uitverkoop van het bedrijf aan Huawei kan inhouden. Schandelijker is het eigenlijk niet. Maar gelukkig is er nog een vakbond bij Telesur die zich aan het roeren is en het hele bedrijf kan lamleggen, hetgeen verstrekkende consequenties kan hebben, want zonder goede communicatieverbinding in een tijd van internet en alle digitale verbindingen is dat onvoorstelbaar.  Deze overheid moet er alles aan doen om Telesur helemaal soeverein te houden. Geen enkele buitenlandse onderneming moet hier komen bepalen, omdat zulks ook een groot gevaar voor de nationale veiligheid zou kunnen inhouden.  Als Bouterse als eerste burger van dit land dit niet inziet, dan is het wel tijd dat hij met zijn hele kabinet vertrekt. Gisteren was het 41 jaar geleden dat wij staatkundig onafhankelijk zijn geworden. Een onafhankelijkheid die ons staatkundig losmaakte van Nederland. We wilden toen zelf beslissen hoe het verder met ons land moest gaan. En dat willen de meeste Surinamers nog steeds. Het kan dan ook nimmer zo zijn dat wij thans ons land verkwanselen aan een Sino-Imperialisme omdat wij door wanbeleid  in enorme financiële problemen terecht zijn gekomen.

More
articles