Onderwijsminister wil verkorte studies om drop-outs te verminderen

De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, zal zich in de komende periode hard inzetten om studies in Suriname te verkorten. De lange studies zorgen volgens hem ervoor, dat de groep drop-outs steeds groter wordt. Dit zegt Peneux bij de afsluiting van het project ‘Powered by The Back Lot’, waar onder andere drop-outs een stimulans krijgen om hun toekomst in eigen hand te nemen. Peneux is van plan het onderwijs te transformeren, waarbij onder andere alle avondopleidingen modulair opgezet zullen worden, binnen het technisch onderwijs vinden er al veranderingen plaats. De minister vertelt dat veel jongeren na de mulo drop-outs worden, omdat ze sneller op eigen benen willen staan. Verkorte opleidingen zijn daarom volgens Peneux de beste oplossing. Hoewel het ministerie nog nooit een degelijk onderzoek heeft verricht naar het aantal drop-outs in Suriname, zijn er volgens Peneux op de lagere scholen de meeste drop-outs, gevolgd door de mulo-scholen. Peneux omarmt daarom het project door The back Lot en is bereid samen om de tafel te gaan zitten om dit zorgpunt nader aan te pakken.

Hennah Draaibaar, hoofdverantwoordelijke van de The Back Lot, maakte de cijfers bekend van personen die belangstelling hebben getoond voor dit project dat nu twee jaar loopt, dat aantal was 1431. Daarnaast zijn 1261 langsgekomen bij The back Lot voor informatie, 850 zijn gestart met de opleiding, 630 hebben in totaal de opleiding afgerond en 150 hebben na de training meteen een baan gevonden of doen een vervolgstudie. Vanmorgen vond de afsluiting plaats van de laatste groep van 50 deelnemers. Draaibaar geeft aan dat het project reeds was gestopt, maar er waren nog middelen beschikbaar, waardoor nog een groep de kans kreeg. Het project is ontwikkeld door The Back Lot en gefinancierd door de Inter-American Development bank (IDB). De target van de IDB was om 588 jongeren te helpen, The back Lot heeft dit aantal overschreden met 630 jongeren. Tijdens de afsluiting werden drie jongeren van de vorige groepen, die de training hebben afgerond, in de gelegenheid gesteld hun ervaring te delen met de rest van de deelnemers.

Achtergrond

Het trainingstraject ‘Powered by The back Lot’ heeft de afgelopen twee jaar honderden jongeren een stimulans gegeven om hun toekomst in eigen hand te nemen. Jongeren die vastgelopen waren in het bestaande systeem en geen mogelijkheden zagen voor hun verdere ontwikkeling, konden door de training hun kansen vergroten bij het vinden van een baan of een vervolgopleiding. Tijdens de training leren de jongeren het gebruik van moderne media zoals fotografie, film, internetapplicaties, chromo books en tablets. Ze leren samenwerken aan filmprojecten, taken verdelen, werk organiseren en op een respectvolle manier communiceren met elkaar. Aan het einde van de training, die enkele maanden duurt, hebben de deelnemers een curriculum Vitae (cv), dat aangeeft dat ze weten hoe ze een sollicitatiegesprek moeten voeren en hebben ze een korte snuffelstage doorlopen.

door Kimberley Fräser

 

More
articles