Volksmuziekschool wil theoriecursussen vaker verzorgen

De Nationale Volksmuziekschool (NVMS) wil de theorielessen, die zij vanaf 2010 jaarlijks één keer verzorgt, nu opvoeren naar twee keren per jaar. Dit zegt Marisa Pieplenbosch, algemeen organisatorisch directeur van NVMS tegenover De West. De volksmuziekschool zal hiertoe overgaan als de instroom van leerlingen goed verloopt bij de eerste cursus die in december van start gaat. Deze cursus heeft een duur van vier maanden. In de maand mei zullen de examens worden afgenomen in de theorielessen. De inschrijvingen voor de cursus lopen tot 21 november. De theorielessen worden op vier niveaus verzorgd, welke de NVMS categoriseert naar niveau A, B, C en D. Pieplinbosch voegt eraan toe dat een ieder gescreend wordt bij de aanmelding voor de theorielessen, zodat de muziekschool weet in welk niveau de cursist geplaatst kan worden. Voor een succesvol verloop van het muziektheorie-examen is er een examencommissie ingesteld. Ook de praktijklessen zijn verdeeld in vier niveaus. Pas als een kandidaat alle acht lessen heeft doorlopen, krijgt de kandidaat een diploma van NVMS. Pieplenbosch zegt dat iemand met dit diploma, bij elk conservatorium in de wereld terecht kan om zich verder in de muziek te ontwikkelen.

Pieplenbosch zegt dat een ieder die de leeftijd van tien jaar heeft bereikt, zich kan inschrijven voor de theorielessen. De meeste cursisten die de theorielessen volgen, worden voorgedragen door hun docenten bij de praktijklessen. Ze benadrukt dat de theorie lessen die sinds 2015 worden aangeboden, een goede aansluiting vormen op de praktijklessen die sinds de oprichting van NVMS in 2006 worden aangeboden. Om te zorgen voor de verbetering van zowel de praktijk- als de theorielessen, heeft de NVMS vorig jaar de bestaande methode aangepast. De stichting heeft zich toen meer gericht op aspecten van de Surinaamse cultuur binnen de muziekwereld.

Pieplenbosch zegt dat de groep jongeren die deelneemt aan de muziektheorielessen elk jaar groter is dan de groep ouderen. Muziek is volgens hem belangrijk voor de algemene vorming van jonge mensen, daarom ziet ze muziek ook als een stimulans die goede schoolresultaten teweeg kan brengen. De directeur zegt dat de NVMS de cursisten vooral het plezier van muziek bij wil brengen, zij kunnen dan zelf ervoor kiezen als zij op een professionele wijze ermee bezig willen zijn.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles