Sipaliwini en Nickerie tellen meeste kleine bedrijven

De recente publicatie van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) geeft aan dat de districten Sipaliwini en Nickerie de meeste kleine bedrijven tellen. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van de districten Nickerie, Coronie, Saramacca, Commewijne, Marowijne, Para, Brokopondo en Sipaliwini van de Bedrijfstelling 2016. De cijfers werden hedenochtend gepresenteerd door de plaatsvervangende projectleider Bedrijfstelling 2016, Guilliano Koornaar, in de ABS-vergaderzaal. Het totaal aantal bedrijven per ISIC-hoofdgroep naar grootte per 31 december 2015 komt op 4112. Hiervan is het totaal aantal kleine bedrijven (minder dan 9 werknemers) 4008 en het aantal grote bedrijven ( meer dan 10 werknemers) 104. Sipaliwini en Nickerie domineren hierbij de meeste kleine bedrijven met respectievelijk meer dan 1200 en circa 900 werknemers. Wat het aantal bedrijfsvestigingen naar ondernemingsvorm en district betreft, staan Sipaliwini en Nickerie respectievelijk aan top met de meeste eenmanszaken met een aantal van meer dan 1200 om circa 900. In procenten kan het aantal eenmanszaken uitgedrukt worden in 90,4 procent. Sipaliwini en Nickerie tellen respectievelijk de meeste lokale (1220) en particuliere bedrijven (901).

Echter geeft deze publicatie aan dat een klein deel van de bedrijven ongewild is overgeslagen, de werkelijke cijfers liggen wat hoger dan in de publicatie genoemd zijn. Eerder deze maand werd de bedrijventelling over de districten Paramaribo en Wanica gepresenteerd, waarbij Iwan Sno, directeur van ABS, aangaf dat de bedrijfstellingen erg relevant zijn om inzicht te krijgen in de economische situatie in een land. Bedrijfstellingen zijn daarnaast ook belangrijk voor de afdelingen Bedrijfsstatistieken en Nationale Rekeningen. ABS heeft hoofdzakelijk gedurende de maanden april, mei en september 2016 de bedrijfstelling gehouden in Suriname. Er is accurate en up to date informatie verzameld over onder meer het aantal bedrijven, het type bedrijven en het aantal werkzame personen. In december worden de juiste cijfers gepresenteerd wanneer de definitieve resultaten van de natelling uitgegeven zullen worden.

Werkende personen

Voor wat betreft het aantal werkzame personen in bedrijven per ISIC-hoofdgroep en district per 31 december 2015, staan Nickerie en Sipaliwini respectievelijk aan top met een totaal van circa 2700 en circa 2400 werkende personen. Het aantal werknemers in bedrijven is 4735. Nickerie telt de meeste grote bedrijven, gevolgd door Para en Saramacca.

door Kimberley Fräser

 

More
articles