Surinaamse archivaris krijgt internationale functie

Tijdens het laatst gehouden congres van de International Council on Archives (ICA) in Seoul (Korea), welke als thema had ‘Archives, Harmony and Friendship’, is de directeur van het Nationaal Archief Suriname (NAS), Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad in haar hoedanigheid van de voorzitter van de Caraïbische Branch of the ICA (Carbica), gekozen tot de coördinator van dertien branches van de ICA.

De lidlanden van de ICA worden in branches gegroepeerd afhankelijk van hun geografische ligging (zoals het  Zuid- en Noord-Amerikaans continent, Afrikaans-, Aziatisch-, Arabisch- en het Europees continent). De Nationale Archivaris die sedert 2015 de voorzitter is van de Caraibische archieforganisatie en thans de nieuwe coördinator  van de dertien ICA-branches, zal hun niet slechts vertegenwoordigen in het uitvoerend bestuursorgaan van de ICA (Executive Board), maar ook in de werkarm van de Internationale archieforganisatie, namelijk de Program Commission (P-COM).

De P-COM stippelt het technisch en professioneel programma uit van de ICA en stuurt niet alleen de dertien branches aan, maar ook de expert groups alsook de ICA-secties. Verder is  P-COM verantwoordelijk voor het uitvoeren van specifieke programma’s van de ICA alsook het selecteren c.q. beoordelen van projectvoorstellen die worden ingediend voor financiering door de leden.

Vermeldenswaard is dat dit de eerste keer is, sedert de oprichting van de Caraibische archieforganisatie (Carbica), dat een vertegenwoordiger uit de Caraïbische regio gekozen is tot de coördinator  van de dertien ICA-branches alsook tot lid van de    P-COM.  Voor Suriname kan de benoeming van de nationale archivaris ook als een mijlpaal worden beschouwd. In april 2010 is Tjien Fooh-Hardjomohamad namelijk benoemd tot de nationale archivaris van Suriname en sedertdien heeft zij in diverse internationale beroepsorganisaties geprofileerd. In 2015 is zij ook gekozen tot de voorzitter van de Unesco Memory of the World for the Latin-American and Caribbean region (Unesco-Mowlac). Voor dit jaar heeft de nationale archivaris, namens de Carbica,  twee projectvoorstellen ingediend bij de ICA ter financiëring, die tijdens de vergadering in Seoul ook zijn goedgekeurd. Het gaat om de projecten ‘Advocacy and Capacity building in the Caribbean’, welke een looptijd heeft van drie jaar ( 2016-2018) en ‘Preservering your Memories in a Digital World’. De projecten zullen in de eerste helft van 2017 worden uitgevoerd in Grenada en St. Kitts. Voor het nieuwe jaar 2017, heeft de nationale archivaris reeds een nieuw projectvoorstel in voorbereiding om ingediend te worden bij de ICA/P-COM, namelijk, het opstellen van een ‘Calamity guide for the Caribbean’. Thans zijn de voorzitters van Carbica en  ALA (Associatie van Latijns-Amerikaanse archivarissen) in overleg met elkaar om dit projectvoorstel gezamenlijk in te dienen.

De International Council on Archives (ICA) welke op 9 juni 1948 is opgericht heeft als  doel  het bevorderen  van het beheer en  gebruik van archieven en het behoud van de archivistisch/documentair erfgoed van de wereld. Door ervaringen c.q. onderzoeksresultaten uit te wisselen, standaarden en methoden te ontwikkelen om  professioneel archiefbeheer te stimuleren alsook de ondersteuning aan archiefinstellingen, tracht de ICA haar doelstelling te bereiken. Suriname is sedert de jaren ‘70 lid van de Caraibische organisatie van de ICA (Carbica: Caribbean Branch of the International Council on Archives) en ook van de moederorganisatie de ICA.

More
articles