Rosebel haalt bewoners Galibi uit het donker

De bewoners van Galibi hebben dankzij de geste van Rosebel Goldmines N.V. die een zonne-energiesysteem in dat gebied heeft opgezet, een veiliger woonomgeving. De zonnepanelen zijn voornamelijk bestemd voor de lokale school die bestaat uit acht leslokalen, de acht leerkrachtenwoningen, een kantoor met kleine opslagruimte, een kerk en een medische ruimte. Kapitein Ricardo Pané van Christiaan Kondre is zeer erkentelijk voor het geschenk. “Het is niet prettig om in het donker te zitten. Zonder energie kunnen wij niet praten over een positieve verandering in Galibi.” Hij vertelt hoe groot de nood was en hoe moeilijk vooral de leerkrachten het hadden. Voorheen was Galibi voor zijn energievoorziening uitsluitend afhankelijk van een dieselgenerator die van 18.00 uur tot 23.00 uur draaide. Met het nieuwe energiesysteem kan energie ook buiten deze uren geleverd worden. Pané vertelt dat  door het gebrek aan energie, er leerkrachten zijn geweest die nog dezelfde dag terug zijn gekeerd naar de stad. “De situatie was niet om over te spreken”, aldus de kapitein. Pané legt verder uit dat de school beschikt over computers, maar die konden niet gebruikt worden alsook de overige elektrische apparaten, zoals de kopieermachine. Hij spreekt de hoop uit dat er in de toekomst een betere communicatie ontstaat tussen de leerkrachten van Galibi en die van Paramaribo. Ook voor de leerlingen is dit een positieve verandering, zij kunnen nu eindelijk gebruik maken van de computers. De kapitein maakte ook van de gelegenheid gebruik zijn misnoegen te uiten over de poli die is opgezet, maar dat in geen jaren een arts het gebied heeft bezocht. De medische zorg is dus niet gegarandeerd.

Lloyd Read, voorzitter van de Bond van Rosebel tevens voorzitter van de Stichting Inheems Kollectief Suriname (IK Sur), is een van de verantwoordelijken die er mede voor gezorgd heeft dat Galibi voorzien kon worden van energie.

De officiële ingebruikname van het energiesysteem vond gisteren plaats. De gloeilampen in alle gebouwen zijn thans vervangen door led-verlichting, waardoor het energiegebruik minder zal zijn. De totale projectkosten bedragen ruim US dollar 60.000. De energie wordt geleverd door enkele reserve zonnepanelen die gebruikt werden door de zonne-energie centrale op de Rosebel Plant in Brokopondo. Deze centrale met een geïnstalleerd vermogen van 5 megawatt werd in 2014 opgezet. De opgewekte energie wordt door Rosebel gebruikt voor haar bedrijfsactiviteiten in Brokopondo en draagt bij aan het verminderen van de gevolgen van de bedrijfsactiviteiten op het milieu, met name door het verminderen van de CO2-uitstoot. Het technisch ontwerp en de constructie van het zonne-energiesysteem is ontwikkeld door Nextra Technologies. Zonne-energie is een innovatieve milieuvriendelijke technologie voor het genereren van schone en duurzame energie. Rosebel hoopt met de realisatie van dit project een bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkeling van de gemeenschappen te Galibi.

More
articles