Veiligheidstraining technische scholen toegejuicht door docenten

Izaak Hill, onderdirecteur van de Surinaamse Technische School (STS-2), de directeur van het Natuurtechnisch Instituut (Natin) en de assistent-directeur B. Toekimin van het Natin, juichen de SafeStart training toe die mogelijk is gemaakt door Kosmos Energy Suriname (Kosmos), omdat daarvoor de veiligheid op scholen beter gegarandeerd kan worden. Kosmos is sinds 2013 klant van SafeStart. In de Anthony Nesty Sporthal waar de start van de training werd gegeven, zegt Hill dat het in het verleden mis is gegaan op een van de technische scholen, hetgeen nare gevolgen heeft gehad voor een docent. Een ongeluk schuilt in een klein hoekje, maar er moeten volgens Hill altijd voorzorgsmaatregelen getroffen worden.

SafeStart is een Canadese onderneming die onder andere als doel heeft het veiligheidsbewustzijn bij studenten te vergroten, zowel op school, thuis als in hun toekomstige loopbaan. Hill vertelt dat deze training heel relevant is voor de technische scholen, omdat er grotendeels met machines wordt gewerkt tijdens de praktijkuren. Echter vindt hij dat deze training op elke school verzorgd zou moeten worden. Voorafgaand zijn naast Hill ook andere docenten getraind door de Canadezen. Zij hebben als taak de overige docenten verder te trainen, zodat zij tijdens de praktijk veilig werken met de studenten. Het gaat om meer dan 2.300 studenten die het leerprogramma in de schooljaren 2016-2018 zullen volgen.

Hunter Visser en Gary Higbee zijn de twee trainers van het SafeStart team dat de drie technische scholen Na-tin, STS-2 en de Avond Middelbare Technische Opleiding (Amto), waaronder ook de docenten, bewuster heeft gemaakt van ongelukken die kunnen voorkomen. Tijdens de presentaties zijn filmpjes als voorbeeld vertoond. Binnen twee jaren moeten 11 units (hoofdstukken) afgewerkt zijn door de scholen. Vandaag was de start van het eerste hoofdstuk voor de studenten, de docenten moeten zelf verdergaan met de 10 overige units. Unit 1 tot en met 5 wordt dit jaar uitgevoerd op de drie scholen en unit 6 tot 11 gaat in 2017 en 2018 uitgevoerd worden.

door Kimberley Fräser

 

More
articles