Gold Rush viert hoogtij in Boven Suriname

Al jaren is er sprake van illegale goudwinning te Boven Suriname. Dit baart niet alleen de bewoners van de gebieden zorgen, maar ook volkvertegenwoordigers.  Onlangs bracht de minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel een bezoek aan Boven Suriname. Tijdens een krutu te Benzdorp kwam dit punt aan de orde.

Naast de minister was ook de NDP-parlementariër Aida Nading aanwezig. Tijdens de krutu is er onder andere aangehaald dat agenten en militairen in die gebieden niet veel aan de situatie kunnen doen. In het gebied doet men aan illegale goudwinning in kleine groepen. De groepen bestaan uit twee tot twintig personen die eenvoudige technieken gebruiken bij de goudwinning. Een gevolg hiervan is dat de kleinschalige goudwinning ook de meeste nadelige milieueffecten kent. Ook dit werd onder de aandacht van de minister en DNA-vertegenwoordiger gebracht.

Volgens Nading is deze situatie bekend bij haar. Enkele gevolgen zijn dat men met kilo’s goud uit het gebied gaat. “ Goudzoekers betalen geen belasting. Ze werken en gaan met heel veel goud weg. Het gaat dan om Brazilianen en lokale bewoners die geen belasting betalen.” Nading zegt verder dat de regering op de hoogte van de situatie is, maar dat de goudsector nog niet geordend is. Dat zal onder de aandacht van De Nationale Assemblée gebracht worden. “ Er is helemaal geen controle. Men komt, werkt en gaat terug naar hun land of terug naar de stad. Men laat niets achter voor het gebied om tot ontwikkeling te brengen. Dat kan zo niet doorgaan.”

-door Ivan Summerville-

 

More
articles