Winkeliers willen goede samenwerking met KPS

Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS), zegt dat haar leden een goede samenwerking met het Korps Politie Suriname (KPS) willen hebben om zo gezamenlijk te kunnen werken aan de veiligheid van de winkeliers in Suriname. Zij benadrukt dat de winkeliers nog vertrouwen hebben in de politie en bereid zijn de politie te ondersteunen met zaken waarover zij niet beschikt, gezien de slechte economische situatie in het land.

De WOVS-voorzitter merkt op dat vooral Chinese winkeliers weinig weten over het reilen en zeilen in Suriname. Als voorbeeld haalt zij aan dat Chinezen vaak niet weten dat er verschil is tussen een perceelnummer en een huisnummer. Bij roofovervallen geven zij het perceelnummer door in plaats van het huisnummer, wat voor verwarring zorgt, omdat het KPS met huisnummers werkt. Wolfram is van mening dat de stijging van het aantal roofovervallen te wijten is aan de economische instabiliteit waarin Suriname verkeert.

Het KPS heeft samen met het Korps Brandweer Suriname (KBS) een presentatie verzorgd op de Chinese ambassade. Wolfram vindt dat de presentatie tekort schoot. Zij had graag gezien dat de politie had uitgelegd op welke manier winkeliers verdachten kunnen herkennen en op welke manier winkeliers kunnen inspelen op een overval om zo hun veiligheid beter te kunnen garanderen. Wolfram zegt dat juist in deze tijd winkeliers moeten weten hoe ze een dergelijke situatie het hoofd kunnen bieden. De WOVS zal daarom op korte termijn een discussieavond organiseren voor haar leden. Op de avond zullen tevens tips en strategieën besproken worden die winkeliers kunnen toepassen om zichzelf en anderen te beschermen tegen rovers. Wolfram benadrukt dat alles binnen de wettelijke regeling van het land zal gebeuren. De WOVS-voorzitter hoopt dat deze handvatten ervoor zullen zorgen dat winkeliers niet zo gemakkelijk slachtoffer meer zullen worden van roofovervallen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles