Oppositie acht begrotingen in strijd met Grondwet

De oppositie acht de door de regering ingediende begrotingen voor het dienstjaar 2017 in strijd met de Grondwet. Dat stelt zij vast in een gisteren in het parlement ingediende motie, waarin wordt aangegeven dat de begrotingen derhalve nietig zijn. De regering wordt opgeroepen dwingend binnen wet en recht te handelen.

De motie is ingediend door de parlementariërs Asiskumar Gajadien, Dew Sharman, Jitendra Kalloe, Djoties Jaggernath, Krishna-koemarie Mathoera, Mahinderkoemar Jogi, Sheilendra Girjasing, Marinus Bee, Diana Pokie, Edward Belfort, Ingrid Karta-Bink, William Waidoe, Patricia Etnel en Carl Breeveld.

De indieners doen dit op grond van een aantal overwegingen, namelijk dat de Grondwet in artikel 156 lid 3 stelt dat de begroting jaarlijks in een of meer wetsvoorstellen in overeenstemming met de wet en het ontwikkelingsplan door de Regering aan De Nationale Assemblee wordt aangeboden.

Dat de Grondwetgever eveneens heeft aangegeven in artikel 40, dat het nationaal ontwikkelingsplan bij wet dient te worden vastgesteld, met inachtneming van de nationale en sociaal- economische doelstellingen van de Staat ter bevordering van de sociaal- economische ontwikkeling naar een sociaal rechtvaardige samenleving.

Dat er thans geen ontwikkelingsplan is behandeld en goedgekeurd door DNA, geldend voor het dienstjaar 2017 en daarna.

Dat blijkt dat de opstelling van de begrotingen onder behandeling voor het dienstjaar 2017 is opgesteld in strijd met de vereiste door de Grondwet en is derhalve een nietige handeling van de Regering.

Dat een van de door de Grondwet aangegeven doelstellingen van de Staat gericht moet zijn op het garanderen van een politiekvoering die strekt tot verhoging van welzijn en welvaart van de samenleving en gericht op de integrale en evenwichtige ontwikkeling van de Staat.

Dat bovendien ook niet door de regering concreet is aangegeven op welke wijze duurzame economische groei zal ontstaan, met als resultaat verhoging van welzijn en welvaart voor de samenleving in 2017 zoals de Grondwet dit voor de begrotingen van 2017 vereist.

More
articles