Nationaal ISO-register moet participatie stakeholders vergroten

De directeur van het Surinaams Standaarden Bureau (SSB), Ingrid de Bel-Simson, zegt dat het SSB met het Nationaal ISO-register dat zij heeft gelanceerd, de participatie van stakeholders wil vergroten. “Regionaal moet er nog heel veel aan de weg getimmerd worden om die bewustwording bij de stakeholders teweeg te brengen”, zegt zij. In de regio is Suriname het derde land met een Nationaal ISO-register, dat volgens De Bel-Simson niet zo slecht is, maar ten opzichte van de wereld, valt er nog heel wat te leren en is er nog een lange weg te gaan. De SSB-directeur zei dit bij de afsluiting van de ‘National Standards Month 2016 op 14 oktober’.

De SSB hield in samenwerking met de Caricom Regional Organisation for Standards and Quality (CROSQ) hedenochtend een persconferentie in het SSB-kantoor. Het SSB hield in verband met deze dag van 12 oktober tot en met 31 oktober diverse awareness fundraising activiteiten. SSB wil zich de komende jaren gaan focussen op de manier waarop standaarden bureaus dienen te werken en op het belang van de participatie van stakeholders om te werken aan standaarden ontwikkeling.

De Bel-Simson zegt verder dat men soms de SSBA verwart met SSB.  Ze verduidelijkt dat SSB slechts het proces faciliteert. “Het is ons maatschappelijk opdracht om onze nationale kwaliteitsinfrastructuur gestalte te helpen geven en veder te ontwikkelen.”

In het Nationaal ISO-register van Suriname kunnen alle ISO-gecertificeerde kwaliteitsbedrijven, organisaties en instellingen geregistreerd worden. De ISO-registratie biedt naast de nodige transparantie aan bedrijven en consumenten, ook andere voordelen, waaronder kortingen op de koopprijs voor nationale en internationale standaarden en updates. Het SSB geeft aan dat er tweehonderd tot tweehonderdenvijftig bedrijven zich kunnen registreren. SSB is momenteel de eerste die zich heeft geregistreerd.

Naast het lanceren van het Nationaal ISO-register, zal het Nationaal Expertnetwerk worden gelanceerd. Dit is een coöperatie van deskundigen die de nodige technische assistentie verlenen op verschillende vakgebieden met betrekking tot normalisatie, conform beoordeling: metrologie, inspectie en certificering, testen en accreditatie. Deze deskundigen zijn (of waren) werkzaam in diverse vakgebieden met inbegrip van de voedselveiligheid,  consumentenbureau, handel, wetenschap. De Bel-Simons roept de experts in Suriname of Surinaamse experts die in het buitenland woonachtig zijn, zich op te geven voor participatie. De stakeholders zullen in de gelegenheid worden gesteld om zich aan te melden voor deelname aan dit netwerk. Daarna zal onder de geregistreerden een zorgvuldige selectie plaatsvinden op basis van een vastgestelde procedure.

door Kimberley Fräser

 

More
articles