Ziekenhuizen ernstig bezorgd over gestegen EBS-tarieven

Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), zegt dat de gestegen energietarieven van EBS de ziekenhuizen ernstige zorgen baren. Hij geeft aan dat de openstaande rekeningen in snel tempo zijn opgelopen tot in de miljoenen. “We hebben hier aandacht voor gevraagd van de regering, maar geen respons gekregen”, aldus Hindori. Hij vertelt, dat de EBS laatst al bij een ziekenhuis was langsgekomen om de stroomvoorziening af te sluiten. Gelukkig kon dat worden afgewend, dat zou echt onaanvaardbaar zijn voor de patiëntenzorg. De ziekenhuizen moeten de salarissen over oktober overmaken voor het personeel, maar tot op dit moment zijn de ziekenhuizen nog niet in staat om dit te garanderen.

De NZR-voorzitter geeft aan dat de toegezegde voorschotten van het Staatsziekenfonds (SZF) voor deze maand nog ontvangen moeten worden. Hij weet niet precies wanneer de ziekenhuizen die binnen zullen krijgen.

Hindori zegt dat het SZF de ziekenhuizen ook gezegd heeft dat de voorschotten niet in één keer voor alle ziekenhuizen overgemaakt hoeven te worden, omdat het SZF aangeeft dat zij zelf ook krap bij kas zitten. Daarnaast moeten de ziekenhuizen ook gelden van de particuliere verzekeraars ontvangen. De NZR hoopt dat de bedragen gauw zullen binnenkomen en bij elkaar voldoende zullen zijn om de salarissen uiterlijk op 31 oktober te kunnen betalen, om de rust in de ziekenhuizen te bewaren.

De situatie in de ziekenhuizen is nog steeds penibel. Los van de salarissen, worstelen de ziekenhuisdirecties om de openstaande schulden bij leveranciers te kunnen aflossen. Vrijwel alle leveranciers van medische verbruiksmaterialen leveren alleen nog op basis van contante betaling. “Als de salarissen zijn uitbetaald, hebben de ziekenhuizen te weinig over om deze schulden te kunnen inlopen”, aldus Hindori. Het is volgens hem ontzettend frustrerend voor de directies en de medische specialisten om op deze manier goede patiëntenzorg te kunnen blijven leveren. Hij geeft aan dat haast elke dag de ziekenhuizen geconfronteerd worden met een schaarste aan materialen, waardoor sommige diensten niet continu verleend kunnen worden. De ziekenhuizen proberen elkaar te helpen door materialen aan elkaar te lenen, maar vaak hebben zij zelf niet genoeg.

De ziekenhuizen zien voor dit moment geen andere oplossing dan dat de tarieven omhoog moeten. De kosten vliegen enorm de pan uit, terwijl de inkomsten nog steeds op het niveau van 2013 zitten. “Echter willen de beleidsmakers zich blijkbaar niet branden aan tariefsverhogingen voor de ziekenhuizen. Er wordt steeds aan ons gezegd dat de ziekenhuizen efficiënter moeten worden en dat er een nieuw financieringsstelsel gaat komen, maar jammer genoeg merken wij daar nog helemaal niets van”, benadrukt Hindori. De ziekenhuisdirecties ervaren dagelijks de problemen van het tekort aan financiën en zijn steeds met man en macht bezig de zorg overeind te houden.

Zij hopen dat de bewindvoerders de NZR weer uitnodigen om te overleggen over structurele oplossingen. De NZR mist een goed beeld van het voorgenomen ziekenhuisbeleid. Er is de laatste tijd weinig communicatie met het ministerie van Volksgezondheid hierover. Hindori heeft vernomen dat de overheidsziekenhuizen wel worden uitgenodigd door De Nationale Assemblee om over hun problemen te praten, maar de twee particuliere ziekenhuizen (Sint Vincentius Ziekenhuis en Diakonessenhuis) worden hier stelselmatig buiten gehouden. Er worden ook geen enkele financiële injecties gegeven aan de particuliere ziekenhuizen. Hindori hoopt niet dat het voornemen is om de twee particuliere ziekenhuizen maar te laten doodbloeden, dat zou volgens hem bijzonder onverantwoord zijn, hij blijft hoop houden en kijkt uit naar meer communicatie over de aanpak van de crisis in de ziekenhuizen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles